Više zaštite, manje gradnje: Na Medvednici se neće graditi veliki sportski objekti

Foto: Sljeme.hr

IAKO su tijekom dosadašnje javne rasprave iskazani "veliki turistički i sportski apetiti", na Medvednici se sigurno neće graditi veliki sportski objekti poput golf-terena, poručio je Aleksandar Bašić, koordinator izrade prostornog plana Parka prirode Medvednica, podsjećajući da javna rasprava o tom dokumentu traje od 10. veljače do 11. ožujka.

"Brojne ideje iskazali su naročito skijaši i biciklisti, no, nije nam cilj napraviti od Medvednice veliku sportsku arenu za skijaška i druga natjecanja, nego mjesto koje će služiti svim građanima kroz cijelu godinu", kazao je Bašić Hini.

Naglasio je da Medvednica ima vrijedan šumski kompleks, špilju Veternicu i mnoge lijepe ambijentalne vrijednosti, pa će se zato ponajprije forsirati korištenje pješačko-planinarskih staza. Ideja o jahačkim stazama mora se pak "dodatno iskristalizirati". Bašić je naveo kako će pokušati smanjiti broj automobila na Medvednici koliko god je to moguće, kao i pritisak na sam vrh planine, a u tu svrhu će poslužiti nova žičara, tehnički razrađena tako da se savršeno uklopi i bude prihvatljiva za okoliš.

Revitaliziranje Brestovca

Za razliku od stare Sljemenske žičare, koja je Zagrepčane i njihove goste od 1963. do 2007. prevozila iz podnožja direktno na Sljeme, nova će žičara imati međustanicu na Brestovcu. Na Brestovcu će građane dočekati novi sadržaji nakon što se revitalizira nekadašnje istoimeno lječilište i pretvori u multimedijalni prostor s rekreativnim i edukativnim sadržajima.

Sljeme se mora temeljito urediti, a vidikovac staviti u funkciju. Pritom se vršna zona neće dodatno opterećivati sadržajima, naglasio je Bašić napominjući da je ondje ionako priličan broj neadekvatnih objekata koje treba prenamijeniti. Postoje i zone koje treba dodatno razmotriti, a među njima su pristupne zone (primjerice Bistra) te kamenolomi, koje treba sanirati kako bi mogli dobiti nove sadržaje, poput geološkog ili rekreativnog parka, dodao je.

Koordinator Bašić ističe kao novost prepoznatljivu granicu Grada Zagreba i Parka prirode Medvednica, koji se više ne preklapa s Generalnim urbanističkim planom (GUP) Zagreba. "Plan ima zaštitarsku funkciju, štiti prostor parka prirode i nastoji optimizirati sve dionike kako bi utjecaj na okoliš bio što manji", ustvrdio je Bašić.

S prijedlogom se slaže i ravnateljica Parka prirode Medvednica

S time se slaže i ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari. "Ovaj prijedlog prostornog plana više je zaštitarski orijentiran od prijedloga plana iz 2005., što je vidljivo i u izostanku novih velikih infrastrukturnih projekata, poput tunela i cesta koje je sadržavao prethodni plan", kaže Malić-Limari. Prva javna rasprava o prostornom planu Parka prirode Medvednica održana je 2005., a u međuvremenu je 2009. godine Park prirode smanjen, te je postao dijelom područja Natura 2000, podsjeća Malić-Limari. Kao novinu naglašava obvezu izrade Stručne podloge zaštite prirode za prostorni plan Parka.

Temelji za izradu prijedloga su elaborat Plana iz 2008., Stručna podloga zaštite prirode iz 2012. Državnog zavoda za zaštitu prirode, Studija o utjecaju na okoliš rekonstrukcije žičare i primjedbe iz javne rasprave iz 2005.

Javni uvid u taj prijedlog moguć je do 11. ožujka u prostorijama zagrebačke Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića, u Donjoj Stubici i u Općini Bistra.

Bašić i Malić-Limari nadaju se da će plan biti donesen u rujnu nakon završetka javne rasprave, obrade primjedbi, izrade radne varijante plana te konačnog plana, koji će biti upućen na donošenje Vladi i Hrvatskom saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara