Visoki dužnosnici BiH ostali bez "bijelog kruha", povlastica za koje se izdvajalo 3.3 milijuna eura

Visoki dužnosnici BiH ostali bez "bijelog kruha", povlastica za koje se izdvajalo 3.3 milijuna eura

Foto: Hina

ZASTUPNIČKI dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak je prihvatio zakonske izmjene kojim se visokim državnim dužnosnicima ukida tzv. "bijeli kruh", naknada za 12 mjeseci nakon okončanja mandata za koje se iz državnog proračuna izdvajalo 3,3 milijuna eura.

Izmjenama zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH se briše odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na razini BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata. No, da bi izmjene zakona o ukidanju privilegija stupile na snagu, potrebno je da ovaj prijedlog dobije potporu i u Domu naroda Parlamenta BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravo na naknadu u institucijama BiH trenutačno može uživati više od 80 izabranih osoba i imenovanih dužnosnika za koje se godišnje izdvaja 3,3 milijuna eura. Pojedinačne naknade do 2000 eura mogu dobivati ministri, zastupnici i izaslanici na državnoj razini osim ako se u međuvremenu ne zaposle ili odu u mirovinu.

Ukidanje „bijelog kruha“ u državnom parlamentu predložio je Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudina Radončića i za sada su ga podržale sve političke stranke.

Pravo na privilegije nakon završetka mandata imaju i drugi izabrani ili imenovani dužnosnici na entitetskoj i županijskoj razini u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara