Vještaci: Horvatinčić je imao četiri minute za reakciju, a nije napravio ništa da izbjegne sudar!

Vještaci: Horvatinčić je imao četiri minute za reakciju, a nije napravio ništa da izbjegne sudar!

Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

TOMISLAV HORVATINČIĆ imao je četiri minute za reakciju, posvjedočio je sudski vještak u nastavku suđenja kontroverznom poduzetniku za brodsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

Prometno pomorski vještak Ivo Makjanić rekao je da se Horvatinčićev gliser kretao brzinom od 25,9 do 26,4 čvorova. Jedrilica u koju se zabio kretala se brzinom od 4,2 čvora.

Mogao vidjeti jedrilicu na 7,4 kilometara

"Vidljivost je bila dobra, tako da se jedrilica mogla uočiti na udaljenosti od 7,4 kilometara. Trup broda i smjer kretanja bilo je moguće uočiti već na 3,7 kilometara udaljenosti, što ostavlja četiri minute za reakciju", rekao je Makjanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak je objasnio da je u ovakvoj situaciji, kada se plovilo uoči na desnoj strani, potrebno poduzeti manevar izbjegavanja i skretanja u desno.

Nije napravio ništa!

Prema mišljenju vještaka brodograđevne struke Mije Radulovića, Horvatinčić nije napravio apsolutno ništa kako bi izbjegao sudar! "Zadržao je isti kurs i brzinu sve do sudara", kaže Radulović.

Jedrilica je, pak, pokušaja izbjeći sudar manevrom "sve u desno", što je, kako objašnjava Radulović, u skladu s pravilima o izbjegavanju sudara. Radulović dodaje da isključivanje autopilota, koji je navodnio bio pokvaren, nije bila Horvatinčićeva jedina opcija.

"Mogao je ugasiti motor, oduzeti gas ili skretati motorima", kaže Radulović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara