Vještak promijenio nalaz: Pala optužnica protiv Siniše Caktaša teška preko milijun i pol eura

Vještak promijenio nalaz: Pala optužnica protiv Siniše Caktaša teška preko milijun i pol eura

Ilustracija: Google Maps

KAKVO iznenađenje u finalu suđenja Siniši Caktašu, vlasniku propalog Nova Colora. Caktaš i par suradnika 2007. godine optuženi su da su tijekom 2000. i 2001. godine oštetili tvrtku za nekih milijun i pol eura jer su mu omogućili da imovinom i sredstvima Nova Colora podmiri osobne i dugove njegovih poduzeća. Kako je obrana dostavila novu dokumentaciju, naložena je dopuna vještačenja, nakon čega se situacija stubokom izmijenila.

Naime, nakon dopune, vještak za financije i računovodstvo Pavo Jukić ustvrdio je kako optuženici nisu počinili kazneno djelo i kako Nova Coloru nije nanijeta nikakva šteta. Tužitelj Nikša Wagner zanimao se oko vjerodostojnosti te novoprikupljene dokumentacije. Vještak Jukić ustvrdio je kako nema razloga sumnjati da se radi o autentičnim ispravama.

S takvim stanjem stvari, tužilaštvo je odustalo od progona pa je sudac Slavko Lozina donio odbijajuću presudu.

Kopernikanski obrat

Caktaša su inače teretili u pet točaka optužnice za pet kaznenih djela gospodarskog kriminala, a osim njega optuženi su bili i Zdravko Kovač, član uprave Nova Colora, Srećko Bovan, direktor iste tvrtke te Goran Jurčević, koji je imao potraživanje prema Caktašu od 3,8 milijuna DEM.

Dokumentacija koja je izazvala kopernikanski obrat kod vještaka Jukića odnosi se na kompenzacije kojima su zatvoreni odnosi između Caktaševih tvrtki, a zaista nije najjasnije kako nije bila raspoloživa ranije, budući da se godinama vodila istraga, a optužnica je aktivna punih sedam godina.

Sa suđenjem se čekalo jer nije bilo Caktaša. Trebao se javiti na služenje zatvorske kazne od dvije godine i tri mjeseca po pravomoćnoj presudi za malverzacije u TT banci, no jedno vrijeme činilo se kao da je u zemlju propao. Od polovice prošle godine služi kaznu zatvora. Na Županijskom sudu u Splitu čeka ga još jedno suđenje zbog Nova Colora, no veliko je pitanje što će biti i s tim slučajem, ako ponovno iskrsnu papiri koji ranije nisu bili dostupni vještaku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara