Vlada odgodila razdvajanje mirovina braniteljima, Milanović izignorirao upozorenja iz Bruxellesa

Vlada odgodila razdvajanje mirovina braniteljima, Milanović izignorirao upozorenja iz Bruxellesa

Foto: FAH

HRVATSKIM braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji se za šest mjeseci, do kraja lipnja ove godine odgađa razdvajanje mirovina na dio temeljem radnog staža i dio temeljem braniteljskog statusa, predviđeno je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Naime, od početka ove godine provodi se razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima, kako bi se utvrdilo koji se dio mirovine financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža, a koliko primaju iz državnog proračuna. No, Vlada je sredinom prosinca prošle godine od tog razdvajanja Uredbom o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju izuzela branitelje, a sada to pretače i u zakonske izmjene. Iz Ministarstva rada poručuju kako "spomenuto razdvajanje nema financijske učinke na visinu braniteljske mirovine", javlja HRT.

Prema predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju poslodavac je dužan radnika prijaviti najranije 8 dana prije, a najkasnije prije početka rada. Izmjenama se uređuje i da osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Takvu mirovinu imali bi i dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine. Izmjenama se omogućava ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo, a neformalno se životno partnerstvo može izjednačiti s izvanbračnom zajednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Vlada u drugo saborsko čitanje upućuje prijedlog novog zakona o poljoprivredi, a jedna od novina tog zakona je što se njime po prvi put u Hrvatskoj daje osnov za uspostavu sustava doniranja hrane i hrane za životinje.

Upozorenja Europske komisije izignorirana

"U sustavu Programa Plus kojega je pokrenulo Ministarstvo zdravlja s liste čekanja je skinuto oko 8 tisuća pacijenata. To je dokaz da se dobrom organizacijom stvari mogu pokrenuti, jer skupi strojevi ne smiju čekati", kazao je Milanović, otvarajući sjednicu. Premijer se nije osvrnuo na poruke i upozorenja iz Bruxellesa.

Podsjetimo, Europska komisija jučer je objavila da su se makroekonomski rizici u Hrvatskoj značajno povećali te najavila da zbog toga planira uvesti još stroži nadzor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara