Vlada pronašla rješenje za škverove: Pulski Uljanik kupuje 3. Maj

Vlada pronašla rješenje za škverove: Pulski Uljanik kupuje 3. Maj

Foto: maj.hr

PULSKI Uljanik kupuje riječko brodogradilište 3. Maj - tako se ukratko može prevesti odluka Vlade o privatizaciji škverova. Pokrenut je i postupak privatizacije Hrvatske poštanske banke, a ukinut i jedan namet koji bi građanima mogao ostaviti koju kunu više u džepu.

"To je tema i problem koji nas muči u Hrvatskoj već barem dva desetljeća. Nije riješavan do sada. Naša Vlada ima tu odgovornost tereta, ali i čast da to pokuša nabaviti", tako je premijer Zoran Milanović najavio točku o rješavanju sudbine sjevernojadranskih škverova. Danas je istekao rok koji si je Vlada zadala da riješi goruće pitanje. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić objasnio je da plan ide u dvije faze. Prva je radničko dioničarstvo, za što će radnicima Uljanika poziv uputiti već na idućoj sjednici Vlade.

"Uz podršku institucionalnih investitora, to su mirovinski fondovi, brodarskih kompanija i FGS-ova koje formiraju društvo posebne namjene i zajedno s radnicima i uz podršku države privatiziraju Uljanik. Tako privatizirani Uljanik daje ponudu za 3. Maj i preuzima 3. Maj", pojasnio je Čačić.

Bit će to klaster sjevernih brodogradilišta koji objedinjuju snage, ali zadržavaju svoj identitet i ime, ali i nešto još važnije.

"To su složene transakcije. Vjerujemo da su perpektivne, da će sačuvati radna mjesta i unaprijediti kvalitetu proizvodnje", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brodotrogir nije u tom paketu, jer predstavljeni model ne predviđa ništa osim osnovne djelatnosti - brodogradnje, a trogirski škver planira i turističku djelatnost kroz izgradnju marine. O sudbini Brodotrogira Vlada pregovara s dva potencijalna partnera. Vlada je pokrenula i postupak privatizacije Hrvatske poštanske banke. Počela je potraga za savjetnikom koji će pripremiti prodaju 51,46 posto domaće banke, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

"Dodatnih sredstava za dokapitalizaciju banke nema. U isto vrijeme banka je mala po svom opsegu, nema kamatnu politiku koja može biti i razvojna i gdje se uspješno može nositi na tržištu", rekao je Linić.

Novac dobiven od prodaje preusmjerit će se u HBOR odnosno u gospodarstvo, a neće se nenamjenski trošiti.

Sindikat metalaca: 3. Maj neće biti ničije skladište

Sindikat metalaca pozdravio je Vladinu odluku, ali podsjećaju da im je prihvatljiva jedino opcija koja će jamčiti nastavak djelatnosti i zaštitu svih radnih mjesta. Sindikalni povjerenik u 3. Maju Juraj Šoljić za Media servis je komentirao odluke Vlade.

"Treći Maj ima snage i ne želi biti ničije gradilište. Ne želimo biti ničije skladište ni izdvojeni pogon Uljanika. Ovo nam je prihvatljivo ako se zadrži kompletna zaposlenost i rad od crne metalurgije do primopredaje cijelog broda, s pameću i znanjem radnika 3. Maja" - zaključio je Šoljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara