Vlada smanjuje broj agencija, ali prije toga osniva povjerenstvo za smanjivanje broja agencija

Vlada smanjuje broj agencija, ali prije toga osniva povjerenstvo za smanjivanje broja agencija

Foto: FAH

PRED Vladom je u četvrtak prijedlog akcijskog plana za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kako bi se smanjili troškovi njihovog poslovanja.

Vlada bi ujedno trebala donijeti i odluku o osnivanju povjerenstva, na čelu s ministrom uprave Arsenom Baukom, za provedbu racionalizacije toga sustava i time početi provedbu svoje odluke od prije dva tjedna prema kojoj se broj agencija, radi ušteda, do kraja godine trebao smanjiti s 57 na 48.

Prema Akcijskom planu, Državni zavod za zaštitu prirode spojio bi se s Agencijom za zaštitu okoliša, a Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija s Državnim zavodom za mjeriteljstvo. Hrvatski mjeriteljski institut ide u Institut Ruđer Bošković, Agencija za strukovno obrazovanje integrira se s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje integrira se u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Također, Agencija za regionalni razvoj spaja se sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Agencija za vodne putove postaje dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom.

Spajanjem će se ostvariti milijunske uštede

Tim bi se spajanjima, procjenjuje se, u 2016. godini troškovi poslovanja agencija smanjili ukupno za 24,35 milijuna kuna, a najviše, 10 milijuna kuna, pripajanjem Agencije za vodne putove Hrvatskim vodama.

Na dnevnom je redu i odluka o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Prema prijedlogu odluke, članovi odbora bili bi predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić, te četiri umirovljena generala, sudionika "Oluje" - stožerni general Petar Stipetić, general pukovnik Ante Gotovina, general pukovnik Mladen Markač i general pukovnik Marijan Mareković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara