Vođa separatista prijeti: "Kijev ne razumije da mi sada možemo napadati u tri smjera istovremeno"

Vođa separatista prijeti: "Kijev ne razumije da mi sada možemo napadati u tri smjera istovremeno"

Ilustracija: Hina

GLAVNI vođa proruskih separatista, Aleksandar Zakarčenko, kazao je kako je njegova vojska u ofenzivi te da ne žele mirovne pregovore s Kijevom.

"Naša strana neće pristupati pregovorima oko prekida vatre", kazao je Zakarčenko za RIA Novosti.

Ukrajinska vojska jučer se povukla s glavnog terminala zračne luke u Donecku, no prema tvrdnjama vlade vojska i dalje ima kontrolu nad nekim dijelovima zračne luke. U borbama sa separatistima ubijeno je šest vojnika, ranjeno je 16.

Ukrajinska vlada i zapadni saveznici tvrde kako se uz separatiste bore i ruski vojnici koji koriste rusku tešku artiljeriji i tenkove. Moskva inzistira da se radi samo o volonterima iz Rusije koji su stali na stranu pobunjenika.

Vođa Zakarčenko kazao je kako će "napasti sve do granice regije Doneck" te da će "neutralizirati opasnost iz drugih smjerova ako je primijeti".

"Kijev ne razumije da mi sada možemo napadati u tri smjera istovremeno", upozorio je Zakarčenko.

Od travnja u Ukrajini više od 5000 ubijenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj smrtno stradalih u sukobu u Ukrajini koji je počeo prošlog travnja prešao je 5000, a mogao bi biti i veći, izvijestilo je u petak UN-ovo vijeće za ljudska prava.

"Značajna eskalacija neprijateljstava dosad je odnijela 5086 osoba, ali strahujemo da bi stvarna brojka mogla biti znatno veća", rekao je glasnogovornik UN-ova vijeća za ljudska prava Rupert Colville na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

Samo u zadnjih devet dana u "razdoblju koje je odnijelo najviše žrtava" od proglašenja primirja početkom rujna, u sukobima između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista smrtno su stradale 262 osobe, rekao je Colville.

UNHCR je izvijestio da sigurnosna pravila nove ukrajinske vlade ograničavaju isporuku pomoći u područja sukoba na istoku zemlje i otežavaju život prognanima.

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics u petak je izjavio da novo nasilje u istočnoj Ukrajini ugrožava dogovor o primirju s Rusijom te je upozorio da bi EU mogao razmotriti nove mjere kojima će sankcionirati Moskvu.

Novi sukobi koji se vode oko Donecka sve više dovode u pitanje mirovni sporazum potpisan u rujnu u Minsku.

"Ako Rusija ne primijeni ili se ne složi s primjenom dogovora, suočeni smo bez sumnje s vrlo ozbiljnom situacijom i u tom ćemo slučaju na razini EU-a morati razmotriti kakvu vrstu dodatnog pritiska možemo izvršiti", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara