Voditeljica Kolindinog tima: Ured u Sheratonu nije nikakav luksuz, sve će platiti HDZ

Voditeljica Kolindinog tima: Ured u Sheratonu nije nikakav luksuz, sve će platiti HDZ

Foto: FAH

IZABRANA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Branka Hrvatina Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske, te je podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u.

"To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsjednicu Republike Hrvatske", rekao je Hrvatin uručujući odluku i čestitajući izabranoj predsjednici.

Istaknuo je pritom kako je to svojevrsna proslava završetka izbornog procesa, koji je završio u skladu s najboljom izbornom praksom, te podsjetio da je Ustavni sud u ponedjeljak donio odluku kojom je utvrdio da je izborni postupak završio u skladu s Ustavom i zakonima.

Izrazivši zadovoljstvo nakon primanja odluke, Grabar-Kitarović kazala je: "Ovaj dio je okončan i sada službeno krećemo dalje".

Hrvatin osobno uručio rezultate

Novinare je zanimalo kako to da je osobno uručio odluku izabranoj predsjednici, na što je Hrvatin odgovorio da je začuđen tim pitanjem s obzirom da je i do sada izborni proces završavan u dogovoru s izabranim kandidatom.

Podsjetio je da su i bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću rezultate izbora također predali u vili Prekrižje, a da su predsjedniku Ivi Josipoviću prije pet godina rezultati uručeni u izbornom stožeru.

"Ovaj puta je to dogovoreno na ovaj način", rekao je Hrvatin dodavši da su predsjednički izbori važan postupak, "možda najvažniji za Republiku Hrvatsku gledajući političku scenu".

"Znači da to treba obilježiti na dostojanstven način i ne vidim tu nikakvu priču", ustvrdio je te naveo da će DIP izborne rezultate redovitom dostavom poslati i Vladi, Hrvatskom saboru i Ustavnom sudu.

Apartman u Sheratonu "nije luksuz"

Voditeljica tranzicijskog tima izabrane predsjednice Jadranka Jureško Kero novinarima je na isto pitanje rekla kako ne vidi nikakav problem te da je odluka o osobnoj predaji rezultata u vili Prekrižje zajednički dogovorena.

Bila je to zajednička želja, tu nema nikakvih problema i sve je u okvirima državničkog ponašanja, kazala je Jureško Kero dodavši da je vila Prekrižje službeni objekt koji je sada privremeni ured izabrane predsjednice Grabar-Kitarović.

Jureško Kero također tvrdi da Kolindino stolovanje u Sheratonu "nije nikakav luksuz". Izabrana je predsjednica, tvrdi Jureško Kero, koristila samo jedan ured u predsjedničkom apartmanu. Prema riječima Jureško Keru, radi se o trošku od 45 tisuća kuna, kojeg će platiti HDZ.

Grabar Kitarović podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u

Grabar Kitarović je danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je izvijestila da podnosi ostavku na članstvo u HDZ-u.

"Kao izabrana predsjednica RH, u skladu sa člankom 96. Ustava RH, izvješćujem vas da sam dana 10. veljače 2015. godine podnijela ostavku na članstvo u HDZ-u", stoji u pismu upućenom Leki.

U pismu Karamarku Grabar Kitarović zahvaljuje njemu, vodstvu stranke i cjelokupnom članstvu na potpori i povjerenju koje su joj ukazali kandidiravši ju za predsjednicu Republike.

U obnašanju te dužnosti, navodi Grabar Kitarović, "vodit ću se vrijednostima koje su nam svim zajedničke: domoljublje, zaštita nacionalnih interesa i borba za bolji život naših građana".

Kampanja od 8,13 milijuna kuna

Grabar-Kitarović je ukupno u kampanji za predsjedničke izbore potrošila 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije iznosile 4,6 milijuna kuna, a ostatak troškova financirao je HDZ, izvjestio je danas član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić.

"Završno izvješće kaže da je ukupno potrošeno, sa svim troškovima u kampanji, 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije bile 4,6 milijuna kuna. Razliku od 3,5 milijuna kuna platila je, naravno, stranka", rekao je Pavić novinarima nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin u vili Prekrižje uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Tijekom dana završno financijsko izvješće bit će objavljeno na internetskim stranicama, a u srijedu poslano DIP-u, najavio je.

U oba kruga predsjedničkih izbora za kampanju Grabar-Kitarović donacije je uplatilo 640 donatora. "Riječ je o velikom broju donatora s malim iznosima donacije, uglavnom putem organiziranih donatorskih večera", kaže Pavić.

DIP će, najavio je Hrvatin, provjeriti financijska izvješća i utvrditi jesu li svi izvori financiranja i svi troškovi dopušteni.

U prvom krugu smije se potrošiti 8 milijuna kuna

Ako se utvrde neke nepravilnosti, objašnjava, moguće su administrativne sankcije odnosno oduzimanje dijela naknade koja se dobiva za izborni postupak, a može doći i do prekršajne sankcije za one koji su donirali, a nisu smjeli, ili ako se novac iz kampanje koristio za osobnu potrošnju.

Osam milijuna kuna je iznos koji je svaki kandidat za predsjednika države mogao potrošiti u prvome krugu, a u drugome krugu taj se iznos mogao povećati još za 1,6 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara