Vodni val se kreće prema Slavonskom Brodu, nasip koji brani čitavu Donju Posavinu ipak nije popustio

Ilustracija: Mate Piškor/Cropix

VODNI val koji je prošao sisačkim i jasenovačkim područjem kreće se nizvodno prema Slavonskom Brodu, no visoki nasipi na tom području trebali bi spriječiti izlijevanje Save.

U Sisačko-moslavačkoj županiji stanje je ozbiljno, ali ne i dramatično. Iako vodostaji opadaju, zbog najavljenih novih padalina poduzimaju se preventivne mjere obrane od poplava. Županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel kaže: "To nije igra i mi smo se potpuno pripremili. Vjerujemo da neće trebati".

Južni nasip, koji od vode iz Lonjskog polja brani cijelu Donju Posavinu, nije popustio pod rekordnim vodostajem Save, ali je zadao puno posla ekipama Stožera za zastitu i spašavanje i lokalnom stanovništvu. Pod vodom je već danima, najkritičnije je bilo jučer, no vreće s pijeskom bile su učinkovite. Materijal za učvršćivanje nasipa još uvijek se dovozi, a situacija je stabilna, rekao je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić koji je danas obišao nasip i mještane Svinjičkog, najbliže selo nasipu.

"Poduzima se sve da se spriječi izlijevanje nasipa, ali nema mjesta za paniku"

"Svi očekujemo, ako ne bude kiše, a dobro je i da nema vjetra, da bi vodostaj retencije trebao padati. Već 15-20 centimetara pada retencije značilo bi jako puno, značilo bi da smo utvrdili krunu nasipa i da više neće doći do rasipanja zemlje", rekao je Pintarić.

Inače, radi se o jednoj od ključnih brana na području sisačke okolice. Kada bi ovaj nasip popustio pod pritiskom vode, procjena je da bi direktno bilo ugroženo oko sedam tisuća stanovnika od Svinjičkog pa sve do lijeve obale Save, a oko četiri metra visoka voda bi u samo nekoliko sati poplavila okolna sela. No, gradonačelnik Pintarić kaže kako sve službe poduzimaju sve što je potrebno da se izlijevanje preko nasipa spriječi i da mjesta za paniku nema.

"Rade se zečji nasipi i nema razloga za paniku. Na nekoliko mjesta voda ide kroz sam nasip, dakle nigdje se ne prelijeva. Tamo gdje se voda izlije, tamo se rade zečji nasipi i voda se zaustavlja. To je u ovoj situaciji savim normalno. Pet kilometara nasipa treba štititi", kaže Pintarić.

U slučaju najcrnjeg scenarija Stožer za zaštitiu i spašavanje spreman je i za eventualnu evakuaciju stanovništa, ali se za sada smatra da za to ipak neće biti potrebe.

"Sve službe u Gradu Sisku su spremne. Spremni su pravci za kamione i autobuse za evakuaciju. No, u ovom trenutku se na evakuaciju niti ne pomišlja iako je se pripremljeno, nego, naprotiv, svim snagama, sa stotinama ljudi branimo ovaj nasip", naglasio je sisački gradonačelnik.

Raste Sava nizvodno od Siska

Vodni val Save nizvodno od Siska i Jasenovca od jučer lagano raste, u prosjeku pola centimetra na sat, rekao je Media servisu Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. "Očito se radi o nekakvom usporu i bosanskih rijeka, znači desnih pritoka koje su isto visoke, pa zapravo ne dozvoljavaju protočnost i brzo kretanje tog vodnog vala", kaže Čavlović.

Vodni val u Brodsko-posavskoj županiji ne bi trebao stvarati probleme. "Tu su visoki nasipi. Imamo skroz do Županje takvo stanje. Tu više nemamo mogućnosti nekakvog rasterećenja. Što smo imali to smo rasteretili prije nego što je došlo na to područje. Taj sustav je takav, to je ta protoka koja tu može proći", izvijestio je Čavlović.

U Slavonskom Brodu na snazi su i dalje redovite mjere obrane od poplave, dok izvanredne mjere obrane od poplave na području Brodsko-posavske županije vrijede samo za područje Stare Gradiške.

Voda se povlači kod Žabnog, kritično kod Jasenovca

Vodostaji u Crncu padaju prosječno 10 centimetara na dan, što znači da se voda polako povlači s poplavljenog područja. Sisačkom području i dalje prijete poplave, no stanje nije alarmantno, javljaju dežurne službe. Jučer je iz kuća evakuirano pet starijih mještana, a djeca s područja nizvodno od Siska do daljnjeg neće pohađati nastavu. Na području Žabnog voda se polako počela povlačiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritično je kod Jasenovca gdje vodni val još uvijek nije počeo padati, rekao je Media servisu Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda: "Nama vodostaji u Crncu, na mjerodavnom vodomjeru Save kod Siska, padaju prosječno 10 centimetara na dan tako da to ima dobar utjecaj da se te vode polako povlače s poplavljenog područja, što će potrajati dan- dva. Vodostaj Save kod Jasenovca je u izvanrednom stanju i mogli bi očekivati barem blagi pad što će pridonijet da sustav obrane bude rasterećen i da možemo tu vodu provesti nizvodno", kaže Čavlović.

U Jasenovcu su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a retencija Lonjsko Polje jučer je dosegla maksimum te više neće rasti, kaže Čavlović. Najavljena kiša ne bi trebala donijeti nove probleme, smatra. "Ta oborina ne može stvoriti vodni val na većim vodotocima Savi i Kupi. Ukoliko će i biti nešto oborina, one će biti lokalnog karaktera, što može podići vodostaje na manjim vodotocima, ali ne i u mjeri koja bi mogla biti opasna za cijeli sustav", zaključuje Čavlović.

U Sisku i dalje izvanredne mjere obrane od poplava

U Sisku su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava. Dežurne službe zaštite i spašavanja uputile su se prema naseljima Svinjičko i Kratečko gdje postoji mogućnost da nasip Save u duljini 3,5 km popusti, a voda poplavi okolna mjesta sve do Galdova, naselja najbližeg centru grada. Voda se polako povlači s poplavljenog područja Žabnog, a sve službe su u pripravnosti, javlja šef tamošnjeg stožera zaštite Agan Velić.

"Vodostaj u koritu rijeke Odre pada već nekoliko dana. Razina vode u zaobilaznim vodama stagnira ili malo opada što znači da su i dalje na snazi poduzete mjere intenzivnog ispumpavanja vode u Žabnom i Staroj Pračini na jednom dijelu. Sve službe su na dispoziciji, a Crveni križ obilazi sve ljude kojima eventualno treba pomoć", kaže Agan Velić.

Zbog klizišta proglašena elementarna nepogoda za područje još šest općina na području Krapinsko-zagorske županije

"Zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su ostavile za  sobom brojna klizišta i velike štete na nerazvrstanim cestama, stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim zemljištima te komunalnoj infrastrukturi, županica Sonja Borovčak proglasila je danas elementarnu nepogodu za područje još šest općina - Veliko Trgovišće, Desinić, Novi Golubovec, Đurmanec, Marija Bistrica i Gornja Stubica. Zasad je elementarna nepogoda proglašena za 16 jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije", izvijestili su iz Krapinsko-zagorske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara