Vojska na Tajlandu proglasila izvanredno stanje

Vojska na Tajlandu proglasila izvanredno stanje

Foto: Guliver Image / Getty Images

TAJLANDSKA vojska proglasila je u utorak izvanredno stanje diljem zemlje kako bi uspostavila red nakon šest mjeseci uličnih prosvjeda koji su ostavili zemlju bez funkcionalne vlade, ali su demantirali da je taj neočekivani potez u stvari vojni prevrat, prenose agencije.

Dok vojnici vrše ophodnje ulicama Bangkoka, privremena vlada koju vode pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji je u egzilu, još uvijek obavlja svoje dužnosti, rekli su vladini i vojni dužnosnici. Ministri nisu bili obaviješteni o planu vojske prije objave na televiziji.

Vojni čelnik general Prayuth Chan-ocha rekao je da vojska preuzima odgovornost za javnu sigurnost zbog nasilnih prosvjeda koji su odnijeli tridesetak života otkako su počeli u studenome prošle godine i prouzročili veliku materijalnu štetu.

"Zabrinuti smo da bi to nasilje moglo naškoditi sigurnosti u zemlji. Zato smo, kako bi uspostavili red u zemlji, proglasili izvanredno stanje", izjavio je Prayuth, prenosi Reuters.

"Molim sve te aktivističke skupine da zaustave sve aktivnosti i surađuju s nama kako bismo pronašli izlaz iz krize", kazao je.

Prayuth je pozvao visoke dužnosnike na sastanak u utorak poslijepodne, rekao je vojni glasnogovornik. Pokrajinski guverneri i najviši dužnosnici pozvani su da se sastanu s vojskom u regionalnim centrima.

Vojska je također pozvala medije da ne objavljuju izvješća koja bi naškodila nacionalnoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Privremena vlada pozdravila je potez za uspostavu reda i priopćila je da nije bila upoznata s tim planom, ali da i dalje vodi zemlju.

"Vlada ne vidi problem u tome i može normalno upravljati zemljom", rekao je vršitelj dužnosti ministra pravosuđa Chaikasem Nitisiri u izjavi za Reuters.

Tajland je zaglavio u političkom limbu otkako je sud početkom svibnja smijenio s dužnosti premijerku Yingluck Shinawatra, Thaksinovu mlađu sestru, i devet njezinih ministara nakon što je utvrdio da su krivi za zloporabu položaja.

Vojska, koja je ugušila pro-Thaksinov prosvjedni pokret 2010., izvršila je niz prevrata otkada je Tajland postao ustavna monarhija 1932. Posljednji je bio 2006. kada je s vlasti svrgnut Thaksin, koji živi u inozemstvu od 2008. ali ima politički utjecaj i veliku potporu siromašnih.

Protuvladini prosvjednici žele imenovanje "neutralnog" premijera koji bi nadgledao izborne reforme u svrhu okončanja Thaksinova utjecaja.

Čelnik Thaksinovih provladinih "crvenih košulja", koji se okupljaju u zapadnim predgrađima Bangkoka i koji su upozorili na nasilje u slučaju svrgavanja vlade, pozvali su na smirenost.

"Naše je stajalište isto. Mi nećemo prihvatiti neutralnog premijera. Ako vojnici imenuju premijera mi ćemo pojačati naše prosvjede", rekao je na tiskovnoj konferenciji Jatuporn Prompan. "Ostanite mirni, još nije izvršen prevrat."

S druge strane, protuvladini prosvjednici su rekli da oni također nisu promijenili svoje zahtjeve te da traže da privremena vlada ode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara