Vox populi: Nek´ premijer dođe u Dubravu pa tu ljetuje, pokupit će i boju i sve

Vox populi: Nek´ premijer dođe u Dubravu pa tu ljetuje, pokupit će i boju i sve

Foto: Goran Mehkek / Cropix

U SJENI ostavke Mirele Holy, pozornost javnosti izazvao je premijerov boravak u ljetnikovcu vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija na Hvaru. Smije li si u općoj recesiji predsjednik Vlade dozvoliti takav luksuz i dodatno se izlagati kritikama? Mišljenja su podijeljena.

Neradni dan, premijer Zoran Milanović proveo je na Hvaru u vili Emila Tedeschija, jednog od poznatijih članova Udruge poslodavaca u Hrvatskoj. U boravku kod dugogodišnjeg prijatelja dan nakon što je u saborsku proceduru poslan Zakon o reprezentativnosti sindikata, ne vidi ništa sporno. "Ono što je važno znati, postoje li poslovni odnosi odnosno, kao što je napisano, radi li se o financijeru stranke, ne radi se o financijeru stranke", istaknuo je premijer.

"Neka dođe u Dubravu"

Slaže se da javnost ima pravo znati s kim se premijer druži, no ne i kako te s kim provodi svoje slobodno vrijeme. "Ja ljude ne dijelim na HUP-ovce i na one koji to oni nisu. To gdje sam spavao je u ovom slučaju moja privatna stvar, ako sam uopće igdje spavao i spavat ću i na drugim mjestima i na najskromnijim mjestima i u najskupljim hotelima. Moramo povući crtu između onog minimuma privatnosti i svega ovoga drugoga, što imate pravo gledati. Ja smatram da tu štete nema, da je to moja dužnost i obaveza i tako ću se ponašati i dalje", poručio je Milanović.

Što o odmoru u vili kažu građani iz čijih džepova ide i premijerska plaća? Evo mišljenja nekih Zagrepčana. "Naravno da nije primjereno, ja bi trebao ljetovat tamo. Radim cijele dane, subote i nedjelje, a on odmara. Nek dođe ovdje u Dubravu, tu nek ljetuje s nama dok radimo", kaže jedan građanin. "Pustite premijera na miru", dodaje drugi. "Ako su prijatelji od prije, onda zašto ne? Naravno", kaže jedna starija Zagrepčanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svemu se danas može pronaći sukob interesa

"Ako vam nije jasan koncept dara, što je dar među prijateljima, onda ja tu ne mogu pomoći", rekao je premijer. Nitko ne očekuje da se dužnosnici odreknu dugogodišnjih prijatelja, ako to ne dolazi u stvarnu koliziju sa sukobom interesa koji se ostvaruje kroz određene odluke Vlade prema nekome. Ali o jednome moraju voditi računa, upozorava predsjednik Transparencya Hrvatska, Nikola Kristić.

"Politička funkcija je nešto drugo. Vidjeli smo to u slučaju Mirele Holy. Politička funkcija nosi nekakve druge odgovornosti, pa se eventualne takve stvari ipak trebaju, ako je to ikako moguće, izbjegavati, posebno u ovoj osjetljivoj hrvatskoj političkoj javnosti", naglasio je Kristić, koji dodaje kako se danas u sve može sumnjati. "U svemu na ovome svijetu, mi možemo pronaći sukob interesa i u sve možemo sumnjati i to je stvar politike i obnašanja političke funkcije da se takve eventualne stvari izbjegavaju", kaže Kristić.

Vlada mora raditi na smanjivanju društvenih razlika, a ne ih produbljivati

A dok mnogi krpaju kraj s krajem, iščekujući daljnje rezove u državi, sociologinja Inga Tomić Koludrović ipak smatra politikantstvom zamjerati premijeru priušteni luksuz. No, za Vladu koja se voli nazivati socijaldemokratskom, ne nalazi ispriku. 

"Nažalost, razlike između bogatih i siromašnih u Hrvatskoj sve su veće. Mislim da bi socijaldemokratska Vlada trebala raditi smanjenju tih razlika, a ne na produbljavanju. Činjenica da on boravi u luksuznom objektu, a da pri tome to nije platio, mislim da je licemjerno na tome inzistirati", naglasila je Tomić Koludrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara