Vraća se potrošnja: Promet u maloprodaji raste peti mjesec zaredom

Vraća se potrošnja: Promet u maloprodaji raste peti mjesec zaredom

Foto: scx.hu

PREMA preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) promet u trgovini na malo u prosincu zabilježio je rast i peti mjesec za redom. Naime, promatrano prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježen je realan godišnji rast od 2,6% dok je nominalno rast iznosio 1,1%.

Blaža stopa rasta u nominalnim iznosima posljedica je i izostanka inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje. Međutim realna godišnja stopa rasta ujedno je i najviša stopa od lipnja 2013. Prema desezoniranim podacima na mjesečnoj razini realno je zabilježen blagi rast od 0,1% dok je u nominalnim iznosima zabilježen pad od -0,2 posto.

S druge strane, prema izvornim neprilagođenim indeksima zabilježen je realan godišnji rast od 3,5% (nominalno +1,8%) dok je u odnosu na studeni zabilježen realan rast od 16% (nominalno +14,5%). Pri tome je rastu na mjesečnoj razini zasigurno pridonijela prosinačka predblagdanska potrošnja.

Konačni podaci DZS-a najavljeni za 11. veljače trebali bi potvrditi da je realan promet u trgovini na malo tijekom 2014., nakon dvije godine uzastopnog pada, zabilježio blagu realnu godišnju stopu rasta (od oko 0,3%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako promet u trgovini na malo bilježi pozitivne stope rasta od kolovoza ove godine one su djelomično posljedica i niske baze s obzirom na uglavnom negativne stope krajem 2013. godine, ali i činjenice da je trgovina na malo vrlo vjerojatno dosegnula svoje minimalne razine.

Prognoza analitičara: Očekuje se nastavak rasta

Naime, u odnosu na pretkriznu 2008. realan promet u trgovini na malo niži je za gotovo 17%. Oporavak će i dalje ograničavati činjenica da je promet u trgovini na malo uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada. Naime, dugotrajna nepovoljna kretanja na tržištu rada rezultirala su velikom usmjerenosti potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. S druge strane pozitivan doprinos zasigurno je došao i od odličnih rezultata iz turizma u prosincu, smatraju analitičari RBA.

Naime, snažan rast broja dolazaka i noćenja turista pridonio je svakako i razini njihove potrošnje. Uz slabe izglede gospodarskog oporavka te produljenja negativnih trendova na tržištu rada negativan doprinos prometu u trgovini na malo i dalje će dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma. S druge strane doprinos rastu na godišnjoj razini dolaziti će od niske baze. Stoga i u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, zaključuju analitičari RBA.

Sektor za trgovinu HGK: Turisti, ali i domaća potrošnja utjecali na rast prometa

Realni rast prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj peti mjesec zaredom u Hrvatskoj gospodarskoj komori tumače kao pokazatelj blagog oporavka gospodarstva.

Ivona Bačelić Grgić iz Sektora za trgovinu HGK podsjeća da je promet na malo bilježio pad od 2008., uz iznimku 2011. kad je na godišnjoj razini rastao 1%, a potom stagnirao. Stoga svaki pomak trgovine na malo prema plusu budi optimizam, iako je riječ o djelatnosti koja u prosincu tradicionalno bilježi najbolje rezultate.
 
"Ima utjecaja i prosinačke potrošnje. Međutim, to je i dijelom rezultat niske baze, ali i povećane potrošnje stranih turista. Govorimo na nivou od 0,4% što će biti objavljeno sljedeći tjedan. Ipak, na godišnjoj razini bilježi se godišnji realni rast netto plaća u prvih 11 mjeseci od 0,3%. Znači, i domaća potrošnja je imala određeni utjecaj na spomenuti rast, ne samo turistička. Ima tu, dakle, niza elemenata. Zapravo veseli bilo kakav pomak", objašnjava Bačelić Grgić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara