Vrdoljak: Do kraja tjedna rješenje za "švicarce" u interesu građana i banaka

Vrdoljak: Do kraja tjedna rješenje za "švicarce" u interesu građana i banaka

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) najavio je da će hrvatska Vlada, nakon konzultacija, još ovaj tjedan pronaći rješenje kako pomoći dužnicima u švicarskim francima čiji je tečaj prošli tjedan znatno narastao i koji su se našli u teškoj situaciji.

"Moramo naći rješenje zajedno u konzultacijama s HNB-om, bankama, ministarstvom financija. Ova situacija ne dopušta "žmirenje na taj problem" već brzu reakciju", rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare ne želeći precizirati o kojim je potezima Vlade točno riječ.

Mislim da ćemo već ovaj tjedan biti pred rješenjem koje će biti u interesu ne samo građana koji su opterećeni tečajem, nego mislim da je i bankama u interesu da za dogoročno poslovanje na hrvatskom tržištu pokažu i socijalnu osjetljivost, rekao je. "Još smo u fazi konzultacija i kada dođu konačna rješenja mi ćemo ih objaviti", dodao je.

Višegodišnji kontinuirani nastavak akcije "Oktan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrdoljaka su novinari upitali o najavi tužbe i traženja njegove ostavke od strane vlasnika poduzeća Crodux za koje je inspekcija Ministarstva gospodarstva utvrdila da toči loše gorivo, na što je Vrdoljak rekao da je najlakše ne raditi ništa a da je on želio iskontrolirati cijene i kvalitetu derivata.

Najavio je i višegodišnji kontinuirani nastavak akcije "Oktan" u kojem inspektori Ministarstva gospodarstva kontroliraju kvalitetu goriva. Odbio je kritike vlasnika Crodux-a da laboratoriji nisu cetrificirani za provjeru goriva. Ustvrdiof je da nije ni s kim u sukobu i da je normalno da netko brani svoj položaj na tržištu.

Za oprost dugova socijalno najugroženijim građanima Vrdoljak je rekao da je to više socijalni program te da je učinjeno znatno više u javnom sektoru nego u privatnom. Taj socijalni efekt je prvi i osnovni prioritet ove mjere, dodao je.

Ne treba sve gledati kroz brutto društveni proizvod, naglasio je Vrdoljak i istaknuo da mjera oprosta dugova neće imati veliki utjecaj na BDP, ali da će biti velika korist za 140 tisuća domaćinstava koji su ovom mjerom rasterećeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara