Vrdoljak s kolegama iz SAD-a: "Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider u energetici"

Vrdoljak s kolegama iz SAD-a: "Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider u energetici"

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom.

U fokusu sastanka bila je energetika; energetska strategija koja uključuje eksplotaaciju nafte i plina, LNG terminal. Sastanak s hrvatskim ministrom gospodarstva Hochstein je ocijenio produktivnim.

"Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider u energetici i mi ćemo joj u tome pomoći", izjavio je.

"Naš interes je bio i bit će podupirati hrvatsku sigurnost i energetsku neovisnost. Radit ćemo zajedno, podupiremo Hrvatsku u eksploataciji nafte i plina, stvaranju prilika za LNG terminal na Krku. Ponudit ćemo svu pomoć kako bi Hrvatska mogla raditi sa svojim susjedima i starteškim partnerima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadovoljan je i ministar Vrdoljak koji je naglasio kako se s kolegama iz SAD-a radi na realizaciji energetske strategije.

"Ono što smo nekoliko puta ponavljali, ne postoji više energetska startegija bilo koje zemlje, već postoji energetska strategija koja je dio regionalne energetske startegije, a hrvatska uloga više nije u tome da brine hoće li Hrvatska imati energenata nego da osiguramo energente našoj regiji, sjevernim susjedima Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i zajedno s kolagama iz State Departmenta zajedno realiziramo tu strategiju", rekao je Vrdoljak.

I Josipović s predstavnicima SAD-a

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovarao je sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoytom Yeeom te zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetiku Amosom Hochsteinom o energetskoj sigurnosti, odnosno ulozi Hrvatske na energetskoj karti Europe, priopćio je u utorak ured predsjednika.

"Hrvatska energetska strategija ocijenjena je dobrom. SAD podupire nastojanja Hrvatske da bude energetski neovisna te da pomogne drugim europskim državama u postizanju njihove energetske neovisnosti", navodi priopćenje.

Spomenuta je strateška važnost LNG terminala na Krku, Jadransko-jonskog plinovoda kao i istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, kaže ured predsjendika.

Bilo je govora i o stanju i suradnji u jugoistočnoj Europi, a naglasak je stavljen na predstojeći sastanak Brdo-Brijuni procesa na kojem će, uz predsjednike država regije, Hrvatska u Dubrovniku 15. srpnja ugostiti i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara