Vrdoljakovo "hvala" i dalje diže buru: "Ovakvi stavovi prema poduzetništvu dovest će do 500.000 nezaposlenih"

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

 "ŽELIO BIH izraziti zahvalnost što nam plaću dajete, što hranite svoje djelatnike, što nisu socijalni slučajevi. Vi ste oni, posebno mali i srednji, koji u stvari najveće domoljublje pokazujete", izjava je, odnosno zahvala poslodavcima, od strane ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koja je izazvala buru reakcija. 
 
Većina komentara smatra kako je Vrdoljakov ton bio dodvoravajući te da se zaboravio zahvaliti radnicima koji mu osiguravaju ministarsku plaće. Zbog cijele polemike javili su se i iz Hrvatske udruge poslodavaca te tvrde kako su napadi dokazi "antipoduzetničke klime". Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.
  
Poruka ministra Vrdoljaka bila je zapravo odavanje zasluženog priznanja poduzetnicima i poslodavcima za njihov doprinos gospodarstvu zemlje. U svakoj zemlji pa i našoj, poduzetnici su jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja i zapošljavanja. Njihova poduzetnička inicijativa, hrabrost i spremnost na preuzimanje rizika omogućavaju stvaranje novih vrijednosti, otvaranje novih radnih mjesta i u konačnici njihovim zaposlenicima omogućavaju da žive od svog rada. Priznavanje važnosti uloge i doprinosa poduzetnika i poslodavaca nikako i nikada nije značilo umanjivanje važnosti radnika koji za njih rade, koji su ključni faktor uspjeha svakog  poduzetničkog poduhvata i investicije.
 
Takve interpretacije su promašene, a kontinuirano inzistiranje sindikata na konfrontaciji zaposlenika i poslodavaca štetno je za sve, i radnike i poslodavce, i sindikate i cijelo društvo. Sve ono što se moglo pročitati u medijima je, na žalost, najjasniji dokaz antipoduzetničke klime u kojoj danas poslodavci rade i žive. A ova kriza jasnije nego ikada prije ukazuje, da je samo jedan put izlaza iz krize, rast privatnog poduzetništva i investicija. Samo sa novim tvrtkama, novim poslovima, novim investicijama ćemo omogućiti zapošljavanje nezaposlenih, povećanje plaća i veće prihode u državni proračun, odnosno bolji i kvalitetniji život u našoj zemlji. Stvaranje pozitivne poduzetničke klime u kojoj su investicije i rast poslovanja dobrodošle, i gdje se poslodavci ne smatraju kriminalcima je prvi korak i neizostavni preduvjet izlaska iz krize.
 
I radi svega toga, a prije svega zbog 370 tisuća nezaposlenih, iznenađeni smo i zabrinuti stavovima koji su zadnjih dana prisutni u javnosti. Jer takvi stavovi i raspoloženje prema poduzetništvu će sigurno dovesti i do 500 tisuća nezaposlenih, i dovesti do snažnog odljeva mladih i sposobnih ljudi koji neće imati budućnost u ovoj zemlji. A njihov odlazak znači nepopravljivu štetu i bez njih našu još manju mogućnost da prebrodimo krizu. I na kraju, neka svi koji su bili glasni u kritici ministra Vrdoljaka predlože svoj put izlaska iz krize, jer po njima to sigurno nisu poduzetnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara