Vrhovni sud odbio Kolakušićevu žalbu o neustavnom izboru sudaca u DSV

Vrhovni sud odbio Kolakušićevu žalbu o neustavnom izboru sudaca u DSV

Foto: Index

VIJEĆE Vrhovnog suda odbilo je danas žalbu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića na izbor suca Nediljka Bobana za člana Državnoga sudbenog vijeća (DSV) iz reda sudaca, doznaje se na Vrhovnon sudu.

Kolakušić tvrdi da je Bobanova kandidatura neustavna jer je već bio u dva saziva tog tijela zaduženog za imenovanja, razrješenja, ali i utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca.

Kolakušić ističe kako u Ustavu piše da nitko ne može biti član DSV-a više od dva puta i zbog toga najavljuje ustavnu tužbu te mogući spor pred europskim sudovima. Tvrdi i da je neustavna odluka rezultat interesnih lobija u pravosuđu.

No, Vrhovni je sud, kako se doznaje, zauzeo stav da se ograničenja broja mandata u DSV-u primjenjuju tek od posljednjih zakonskih izmjena te da Boban pod njih ne podliježe.

Kolakušić je na nedavnim sudačkim izborima za članove DSV-a bio kandidat iz redova tzv. specijaliziranih sudova kao i Boban koji je dobio veći broj glasova. Široj javnosti Kolakušić je postao poznat nakon što je obustavio nekoliko predstečajnih nagodbi i zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Na prošlotjednim izborima za sedam novih članova DSV-a iz redova sudaca u to su tijelo ušli suci Vrhovnog suda Damir Kontrec i Željko Šarić, županijski suci Ivica Veselić iz Zagreba te Neven Cambi iz Splita, sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić i splitski općinski sudac Mijo Galiot te Nediljko Boban s Visokoga prekršajnog suda.

Uz sedam sudaca u DSV-u su i dva saborska zastupnika (iz vladajućih i oporbenih redova) te dva profesora pravnih znanosti.

Nakon izbora članova DSV-a, Transparency International je ocijenio da je u tom tijelu prisutna "spolna i regionalna diskriminiranost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara