Vrijeme curi: Još uvijek nema sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Vrijeme curi: Još uvijek nema sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Foto: Hina

KONAČNI sporazum o iranskom nuklearnom programu još je daleko, rekli su u nedjelju u Beču ministri zapadnih sila nakon još jednog kruga pregovora s Iranom koji bi trebali završiti 20. srpnja.

"Još nismo postigli dogovor", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, koji je prvi otputovao iz Beča. Dodao je da su razgovori bili korisni i da će se nastaviti.

Nešto kasnije je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao da još nije izvjestan dogovor o tom pitanju, koje truje međunarodne odnose već 10 godina.

"Preostaje malo vremena do 20. srpnja. Lopta je sada kod Irana", rekao je Steinmeier i izrazio nadu da će preostali dani biti Teheranu dovoljni za razmišljanje.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da Iran mora biti realniji kako bi poduzeo potrebno za postizanje dogovora i spomenuo je "ogroman ponor" između Iranaca i Zapada, a to je pitanje obogaćivanja uranija na koje Iran polaže pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obogaćen do određene razine, uranij može poslužiti za proizvodnju atomske bombe. U slabom postotku služi kao gorivo nuklearnih centrala za proizvodnju električne energije.

Međunarodna zajednica sumnjiči Teheran da želi izraditi atomsko oružje, što Iran opovrgava i jamči da je njegov program isključivo civilni.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif je u nedjelju na društvenoj mreži Twitter naveo da povjerenje mora postojati u oba smjera.

Tvrdio je da Iran poduzima "iskrene napore" i da jednako očekuje od pregovarača skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je za Fox News rekao da od međunarodne zajednice traži da ne vjeruje Iranu i da bi svaki nuklearni dogovor koji bi toj zemlji ostavio mogućnost obogaćivanja urana bio "katastrofalan".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara