Vrtoglavi rast: Stopa registrirane nezaposlenosti u studenom 20,4 posto

Ilustracija: Ranko Šuvar/Cropix

STOPA registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za studeni ove godine iznosila je 20,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je 0,8 posto više nego u listopadu. Na godišnjoj razini stopa je veća 2,5 posto.

Posljednji je put stopa registrirane nezaposlenosti od 20,4 posto zabilježena za travanj 2003., kada je bilo evidentirano 345.300 nezaposlenih. Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos broja nezaposlenih osoba evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, prešla je 20 posto i na početku ove godine, za veljaču je iznosila 20,1 posto. Najnižu je stopu registrirane nezaposlenosti u posljednjih desetak godina Hrvatska imala u kolovozu 2008., kada je iznosila 12,3 posto.

Rast prosječne neto plaće

DZS je danas objavio i da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u listopadu iznosila 5.487 kuna, dok je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 7.890 kune. Neto plaća je zabilježila rast u odnosu na rujan kada je iznosila 5.366 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Državnog zavoda za statistiku su izvjestili i da minimalna plaća za razdoblje od 1. lipnja 2012. do 31. svibnja 2013. u Republici Hrvatskoj iznosi 2 814 kuna.

Mrsić: Nezaposlenost će dosegnuti vrhunac u ožujku 2013., zatim će padati

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je, predstavljajući mjere aktivnog zapošljavanja za sljedeću godinu, rekao da očekuje kako će stopa nezaposlenosti dosegnuti vrhunac u ožujku 2013., a onda očekuje pad zbog sezonskog zapošljavanja.

Mjere koje je najavio su kombinacija novih i starih mjera koje su, kako je rekao, za iduću godinu prilagođene na zahtjev poslodavaca. Tako će primjerice u zapošljavanju mladih osoba bez radnog staža država financirati 50 posto godišnjeg troška bruto plaće, dok je iznos sufinanciranja godišnjeg troška bruto plaće povećan na 75 posto za zapošljavanje dviju osoba na istom radnom mjestu.

Što se tiče broja nezaposlenih, država je također za financiranje aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini osigurala oko 25 posto više sredstava nego lani.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara