Vučić: Srpski plaćenici u Ukrajini nanose štetu državi, za nas su ratovi završeni

Foto: Hina

SRBIJANSKI premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak da angažiranje plaćenika iz Srbije u Ukrajini nanosi štetu državi i da Srbija "ne sudjeluje u tim sukobima".

"Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti zakonski reagirati, ali sve više vodimo računa o osobama koje se vraćaju sa sirijskog i iračkog teritorija i onih koji u Ukrajini sudjeluju u sukobima. Pratimo njihovo djelovanje u zemlji", prenijeli su beogradski elektronički mediji Vučićevu izjavu u povodu izvješća da na bojišnicama u Ukrajini ratuju i dragovoljci iz Srbije.

Vučić je istaknuo da su za Srbiju "ratovi završeni" i pozvao sve koji ratuju na teritoriju Ukrajine da se vrate u zemlju "i brinu se o svojim obiteljima" jer "nije njihovo" da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, "ovisno od tome koliko ih tko plaća".

Vučić je ustvrdio da je riječ o osobama koje su u 90 posto slučajeva plaćenici, ali da "nanose veliku štetu Srbiji".

"Za Srbiju i srpski narod ratovi su davno završeni. Mi gledamo u mirnu budućnost, u kojoj razmišljamo kako da budemo 2016. ekonomski najnaprednija zemlja u regiji", citira RTS Vučića.

Ruska agencija RIA novosti objavila je ranije da se grupa srpskih dragovoljaca sukobila s ukrajinskom vojskom te odbila njihov napad na "ključnoj autocesti na istoku". Portali u Srbiji izvijestili su da se na strani proruskih snaga u Ukrajini "trenutno bori najmanje stotinjak Srba", među kojima 45 pripadnika četničkog pokreta i 20 dobrovoljaca, te 20 do 30 Srba ili ljudi srpskog podrijetla koji su i ranije živjeli u Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara