WHO: Za obnovu zdravstvenog sustava u zapadnoj Africi potrebno je više od dvije milijarde dolara

WHO: Za obnovu zdravstvenog sustava u zapadnoj Africi potrebno je više od dvije milijarde dolara

Foto: FAH

ZDRAVSTVENI sustavi zemalja zapadne Afrike koji su se urušili tijekom epidemije ebole sada zahtijevaju hitnu obnovu kako bi mogli pružili temeljnu zaštitu građanima i nositi se s drugim opasnim bolestima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan obnove zdravstva u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leone stajat će 2,3 milijarde dolara, a dosad je skupljeno tek pola toga iznosa pa će donatorima biti potrebni dokazi o dobrom upravljanju novčanim sredstvima kako bi se odlučili dati još, rekao je jedan visoki dužnosnik WHO-a.

"Želimo li biti sigurni da se takva kriza ne ponovi, moramo zajedno skupiti taj novac", rekao je na konferenciji za novinare liječnik Ruediger Krech.

"Moramo preokrenuti svjetski trend u kojem čekamo da izbije zdravstveni požar pa ga gasimo, a zatim zaboravimo unijeti protupožarne elemente u zgradu", plastično je opisao.

"Neke od tih zemalja imaju problem s upravljanjem jer novac otječe u drugome smjeru. Time se treba pozabaviti kako bi međunarodna zajednica mogla povjerovati da će novac koji daje biti potrošen na pravi način", dodao je.

Otkako je u prosincu 2013. izbila najgora epidemija ebole, umrlo je više od jedanaest tisuća ljudi, među njima i 815 zdravstvenih radnika, objavio je WHO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara