Za Glavaševo puštanje iz zatvora u BiH potrebna je zamolnica zagrebačkog suda

Za Glavaševo puštanje iz zatvora u BiH potrebna je zamolnica zagrebačkog suda

Foto: Hina

MINISTARSTVO pravosuđa u utorak je izvijestilo da je, nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima "garaža" i "selotejp", zatražilo žurno očitovanje zagrebačkog Županijskog suda po čijoj je zamolnici BiH ranije preuzela izvršenje presude Branimiru Glavašu.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja je radila na djelomično usvojenoj ustavnoj tužbi, odmah nakon objave odluke Ustavnog suda od ministarstva je zatražili da se pokrene postupak prema susjednoj državi kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer, pravomoćna presuda više ne egzitira, a u BiH se mogu priznati i izvršavati samo pravomoćne presude hrvatskog suda.

No, u ministarstvu pojašnjavaju da u postupcima međunarodne pravne pomoći, osim kada je riječ o transferima i izručenju, ne postupaju samoinicijativno, već isključivo na zahtjev nadležnih pravosudnih tijela.

Takva je procedura, kako se doznaje, bila i nakon što je Glavaš odlučio odslužiti kaznu u BiH pa je ministarstvo toj državi tek proslijedilo zamolnicu zagrebačkog suda. Osim toga odluka Ustavnog suda automatizmom ne obvezuje pravosudna tijela u BiH te je neophodno podnošenje konkretne zamolnice za prestanak preuzimanja izvršenja kazne, a sukladno odluci suda koji je ukinuo pravomoćnu presudu.

Vrhovni sud nije zaprimio spis

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će odluku o daljnjim koracima donijeti u srijedu, dok na Vrhovnom sudu kažu da službenim putem još nisu zaprimili spis u "slučaju Glavaš", kao ni odluku Ustavnog suda, zbog čega je preuranjeno govoriti o rokovima njihova reagiranja.

"Nova sjednica bit će zakazana tek nakon službenog zaprimanja kaznenog predmeta o kojem je riječ, a ovisno o raspoloživim terminima vijeća koje je nadležno za odlučivanje u tom predmetu, zbog čega, s obzirom na sve izneseno, u ovom trenutku nije moguće procijeniti kada će to biti", izvijestila je glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Pojasnila je da će se u ponovljenom postupku, koji je od Vrhovnog suda zatražio Ustavni sud, opet odlučivati o žalbama na prvostupanjsku presudu te da će prilikom odlučivanja o tim žalbama Vrhovni sud respektirati ono što je navedeno u odluci Ustavnog suda.

Također, na Vrhovnom sudu ističu da nisu nadležni odlučivati o Glavaševu puštanju iz zatvora u BiH, jer se na izdržavanju kazne nalazi po presudi nadležnog suda te države" donesenoj nakon provedenog postupka egzekvature".

Glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić Hini je izjavila za sada iz Hrvatske nije došao nikakav zahtjev za postupanje u "slučaju Glavaš" te da će o daljnjim mjerama odlučiti tek kada i ako nešto takvo stigne.

U Sudu BiH za sada samo iz medija imaju informaciju o tome da je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine. Glavašu je kazna u BiH potvrđena temeljem ukinute presude hrvatskog Vrhovnog suda, nakon što je u tu zemlju pobjegao kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. Presudu iz Hrvatske je Sud BiH potvrdio 2010. od kada se Glavaš nalazi na izdržavanju kazne, najprije u Zenici, a potom u Mostaru.

Ukinuta presuda za "garažu" i "selotejp"

Prema tumačenju Glavaševih odvjetnika, odlukom Ustavnog suda Hrvatske presuda Glavašu više ne postoji pa bi on automatski morao biti pušten iz zatvora.

Presuda Vrhovnog suda Hrvatske, koju je sada ukinuo Ustavni sud, bila je temelj po kojemu je ta kazna Glavašu potvrđena u Bosni i Hercegovini, nakon što je u tu zemlju pobjegao kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. Presudu iz Hrvatske je Sud BiH potvrdio 2010. godine i on se od tada nalazi na izdržavanju kazne, najprije u Zenici, a potom u Mostaru.

Ustavni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Glavaš u ćeliji samo spava

Nakon što je kaznu od osam godina zatvora potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor, Glavaš je do sada odslužio tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda pa u ćeliju dolazi samo prespavati.

Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca. Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara