Za Matića su predstavnici Stožera pijuni u rukama HDZ-a: Ne žele dijalog, žele prouzročiti društvenu krizu

Foto: Hina

NAKON što je Stožer za obranu Vukovara odbio premijerov poziv da dođu već sutra u Banske dvore na sastanak, uzvrativši pozivom premijeru da on dođe u Vukovar, reagirao je ministar branitelja Predrag Matić na izvanrednoj konferenciji za medije.

"Do sada sam dogovorio već dva sastanka. Prvi put su rekli da premijer nije pozvao dovoljno ljudi, a drugi put jer su navodno za moj poziv čuli iz medija. Ako se moji telefonski pozivi i kontakti s njima mogu nazvati medijski onda valjda oni to i jesu. Nakon svega nadam se da će članovi stožera i njihovi mentori biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj. Samo da na kraju svega ne kažu onu poznatu maksimu "mi od petka nismo isti oni od četvrtka" jer će to biti prejeftino opravdanje za moguće posljedice na kojima grade svoju politiku", rekao je Matić.

Naveo je kako su višekratnim odbijanjem sastanka s Milanovićem pokazali da ih zapravo ne zanima uspostavljanje dijaloga nego da im je na legitiman način cilj prouzročiti društvenu krizu i nedemokratskim metodama doći na vlast. Na tvrdnju novinara da iza svega stoji Tomislav Karamarko i HDZ Matić je odgovorio: Pametan ste čovjek to ste vi rekli ja vam ništa ne moram dodati.

 "Tome u prilog govori i pokušaj da se diskreditira vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a onda kroz narušavanje ugleda i podmetanja da se diskreditira i mene kao hrvatskog branitelja i člana vlade, da se diskreditira predsjednik vlade, a na koncu i predsjednik Republike Ivo Josipović", ustvrdio je Matić.

Istaknuo je kako, iako Ministarstvo branitelja ni on osobno nisu izravno uključeni ni nadležni za rješavanje problema oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, osjeća potrebu kao Vukovarac podrijetlom i bivši branitelj, koji se smatra prijateljem i suborcem članovima Stožera, točno informirati javnost o tijeku događaja nakon današnjeg Stožerova priopćenja u kojemu je, kako tvrdi, iznesen niz neistinitih podataka.

"Predstavnici Stožera su pijuni u rukama HDZ-a"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je u više navrata pokušao posredovati u komunikaciji između Vlade i Stožera, na temelju čega je obavio više razgovora i s premijerom Milanovićem i s ministrom uprave Arsenom Baukom, te bio u stalnoj komunikaciji s članovima Stožera kako bi se nastali problem riješio "što prije i na najbolji mogući način". "Pritom sam stalno imao na umu poštivanje zakona ali i razumijevanje prema stanovnicima Vukovara", kazao je Matić. Dosad je dogovorio dva sastanka Milanovića i predstavnika Stožera, no oba su propala, kazao je.

Za prvi su iz Stožera poručili kako Milanović nije pozvao dovoljan broj ljudi na sastanak, dok za drugi tvrde da nisu bili na pravi način o njemu informirani, ustvrdio je ministar, te poručio kako se nada da će članovi Stožera i "njihovi mentori" biti spremni preuzeti svu odgovornost za daljnja događanja u Vukovaru i Hrvatskoj. "Bila mi je želja da Vukovarci dođu i u izravnoj komunikaciji s predsjednikom vlade dođu do najboljih rješenja, kojima bi se poštivao zakon ali isto tako i želje građana. Kompromisno rješenje može se pronaći jer kad postoji volja, postoji i način", smatra Matić.

Istaknuo je kako bi prihvatljivim smatrao prigovor na račun ćirilice koji bi bio vezan uz nesuradnju srpske zajednice u Vukovaru po pitanju otkrivanja mjesta masovnih grobnica i minskih polja. No, mnogi su mu rekli da je ćirilica tu najmanji problem, a tome u prilog ide i činjenica da na vrtiću u Vukovaru od 1998. postoji dvojezični natpis a "to nikada nikome nije smetalo", dodao je. "Linija koja ide je Sabo-Matić-Milanović-Josipović - to sam čuo ne jednom u Vukovaru i od Vukovaraca", ustvrdio je.

Na novinarsko pitanje želi li reći da su predstavnici Stožera pijuni u rukama HDZ-a i njihova predsjednika Tomislava Karamarka, Matić je odgovorio: "To ste vi rekli, hvala vam što ste to rekli umjesto mene".

"Hrvatska vlada i ovo ministarstvo učinili su sve da zaštite dostojanstvo hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Ova vlada i ja osobno uvijek smo bili i bit ćemo na raspolaganju svim Vukovarcima i Vukovarkama kao i svim građanima i građankama RH, te svim hrvatskim braniteljima", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara