Za brojne trgovce Tijelovo ipak radni dan

Za brojne trgovce Tijelovo ipak radni dan

Ilustracija: Index

KAO i ranijih godina, na Tijelovo će u Zagrebu mnoge trgovine biti otvorene. Neki će doduše raditi skraćeno, no u Sindikatu trgovine u Tijelovu ne vide ekonomsku računicu.

Otkako je Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom, trgovci rade punom parom. Vremena su teška i svaka kuna je važna, slaže se čelnica sindikata Dragica Mišeljić. Ipak, u dućanima koji i danas rade vidi samo ironiju društva u kojem živimo.

"Zato što je vjerski blagdan, a većina se građana izjašnjava vjernicima. Znači da su i poslodavci među njima pa bi trebali osigurati svojim zaposlenicima da budu tamo gdje bi trebali biti na takav dan. Činjenica da se to ne događa znači da smo licemjerni", rekla je Mišeljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sindikatu su, tvrdi, nemoćni nakon što im je propao pokušaj da to promijene kroz zakonske izmjene. Radnicima mogu pomoći tek ako prijave neisplatu prekovremenih. No, na to su tek rijetki spremni, kaže Mišeljić.

"Isto doživi i inspekcija koju mi pošaljemo. Radnik mora reći da radi u vrijeme u koje ne bi trebao, a on to neće reći jer im se vrlo često prijeti otkazom", objašnjava čelnica Sindikata.

Sretnici će Tijelovo imati slobodno, no pitanje je hoće li na svoj neradni dan zaposliti nekog od kolega trgovaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara