Za koga je glasao Milanović?

Za koga je glasao Milanović?

Foto: Hina

ČVRSTO je stisnuo zube, ne okolišajući popeo se pred kamere. Kao student koji prvi požuri pred neugodnog profesora. Hrabro, nezaustavljivo. Pa šta bude. Pogled težak, lice smrknuto. Ivo Josipović izgubio je, neće više biti predsjednik.

Što je, međutim, Zoran Milanović radio nakon što su se ugasili reflektori? Je li otvorio šampanjac i nazdravio pobjedi Kolinde Grabar Kitarović? Ili, možda da se zapitamo, za koga je uopće glasao Zoran Milanović?

Kako sačuvati vlast

Budimo realni. SDP-ove šanse da još jednom osvoje vlast ravne su nuli i Milanović, kao odgovorni političar koji najprije ljubi sebe i razmišlja o svojoj perspektivi, gleda u budućnost. Nema možda odgovor za izlazak iz krize, suštinske reforme administracije i javne uprave, ali kako da zadrži vlast u SDP-u nakon gubitka parlamentarnih izbora, sigurno promisli tu i tamo. Ujutro kad se digne obavezno, a moguće i dok liježe ako ga ne premore brige upropaštenog gospodarstva i sve većeg broja nezaposlenih van sezone koja nikako da potraje cijelu godinu.

Nije tajna da nezadovoljnih u SDP-u ima. Bilo ih je prije ovih izbora, onih izbora prije, a i onih još ranijih. Svi se nešto bune, izdaja socijaldemokracije, bezidejnost, manekenstvo, neoliberalizam, elitizam.

U situaciji kada bude gubitnik na parlamentarnim izborima, a to i nije tako daleko, svega 10-ak mjeseci dijeli nas do tog trenutka, tek nešto više od unutarstranačkih izbora koji potom slijede, Milanoviću sasvim sigurno više odgovara Josipović gubitnik, nego Josipović predsjednik. Njegovim padom prevenirana je mogućnost da ovjenčan popularnošću drugog mandata okupi oko sebe kritičnu masu, tj. nezadovoljnike i krene u rušenje Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turneja za bivšeg predsjednika

Josipović bi kao predsjednik daleko bio opasniji po samoodrživost Zorana Milanovića na čelu partije, no što je to sada slučaj. Milanoviću, po pitanju zadržavanja vlasti u SDP-u, a radi se o jednoj poprilično moćnoj društveno-političkoj organizaciji sa milijunskim prihodom i jedinoj postojećoj alternativi HDZ-u, pad Ive Josipovića itekako ide na ruku.

Neki su skloni tvrditi da je izbore jučer izgubio Milanović, ali on danas i dalje sjedi gdje je sjedio jučer. I dalje je premijer i šef SDP-a. Josipović, pak, lagano pakira kofere. A član SDP-a tek treba ponovno postati. Možda bi neka svjetska turneja bila najbolje rješenje za njega. I inače je publika slabo upoznata sa bogatim repertoarom skladatelja Ive Josipovića pa eto prilike da se možda bolje upoznaju. Dok on bude prebirao po tipkama širom svijeta, Milanović će rasterećen opasnog konkurenta odlučno zbiti redove svojih najvjernijih ministara i neće dopustiti apsolutno nikakvo iznenađenje na unutarstranačkim izborima.

U SDP teško mijenjaju vođu

I inače kod SDP-a to sa smjenom vodećih kadrova ide malo teže. Organizaciju u Splitu 20 godina čvrsto je držao Marin Jurjević Baja, Račan je bio neupitan i nesmjenjiv, po čemu bi Zoran Milanović trebao biti drukčiji od njih? Zašto bi on pustio da ga sad tamo neko ruši? A on brana protiv povratka kriminalne zadruge HDZ-a?! Jedina!

Što sada tu znači što Milanovićeva ustava pušta sve više, a Titanic, tj. država tone sve dublje, dok ministar Grčić pokušava nadomjestiti orkestar kao one man band. Za stranku, apsolutno ništa. Gubitkom izbora, onih parlamentarnih, već su se, pretpostavlja se, pomirili i teško da itko trezven u SDP-u računa da će Zokina brana izdržati još dugo. A kad pukne, drugovi moraju biti svjesni težine situacije i po mogućnosti povjerenje pokloniti jedinom koji to zaslužuje, Milanoviću, a da kome drugome?

Neutralizacijom Ive Josipovića, Milanović je skinuo veliki teret sa svojih pleća, sa Pantovčaka neće moći koristiti autoritet predsjednika da mu izmakne stolicu na stranačkoj konvenciji. Bit će svakako zanimljivo vidjeti što će se narednih mjeseci događati u SDP-u, što će biti sa onima koji su bliski Josipoviću, s onima koji nisu skloni Milanoviću.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara