Za skupe lijekove bolnicama 800 milijuna kuna iz HZZO-a

Za skupe lijekove bolnicama 800 milijuna kuna iz HZZO-a

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Siniša Varga otklonio je pritužbe liječnika nakon što se jučer u 33 bolnice u Hrvatskoj krenulo s dodatnim radom radi smanjenja listi čekanja. Varga je opovrgnuo da ih o dodatnom radu nitko nije pitao i obavijestio.

Za bolnice je izlaskom HZZO-a iz državne riznice osigurano dvije milijarde kuna više u ovoj godini, pohvalio se resorni ministar. Od toga je 1,2 milijarde kuna namijenjeno zdravstvenoj zaštiti, dok se za 240 milijuna kuna povećava iznos za skupe lijekove, najavio je Varga na okruglom stolu povodom početka Nacionalnog programa unapređenja liječenja onkoloških bolesnika.

"Fond posebno skupih lijekova u 2015. godini raste s 560 milijuna kuna na 800 milijuna. S tim da nam je plan povećat ga na 1 milijardu s 1. siječnja 2016. godine. Dakle, pametni lijekovi, biološka terapija, onkološki lijekovi, svi koji teško opterećuju bolničke proračune bit će direktno financirani iz HZZO-a", rekao je Varga.

"U redovnom radnom vremenu može obaviti se sve ono što se traži od sustava zdravstva"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dan nakon uvođenja dodatnog rada u 33 bolnice kako bi se smanjile liste čekanja kratko je odgovorio na pritužbe liječnika da su za projekt Ministarstva zdravlja i HZZO-a zadnji saznali.

"Svi liječnici koji rade prekovremeno, više od 48 sati, o tome su potpisali izjave. Na njihovim neposrednim rukovoditeljima je da komuniciraju sa zaposlenicima kako i na koji način će se preraspodijeliti to radno vrijeme", odgovorio je ministar.

Podsjetimo, liječnici će u sklopu pokrenutog Programa plus srijedom popodne i subotom obavljati deset pretraga i kirurških zahvata na koje se najdulje čeka, za što će im biti plaćeni prekovremeni. Statistike i reakcije pacijenata od prvog dana tek trebaju stići. Varga je uvjeren u uspjeh programa Ministarstva zdravlja i HZZO-a.

"Nama su najbitniji statistički pokazatelji po kojima pratimo uspješnost bolnica i njihove liste čekanja. Vjerujemo da će sve ove ciljne vrijednosti po ovim najvećim bolnicama 6 tisuća pacijenata mjesečno pozvati s liste čekanja i na taj ih način skratiti. Isto tako, uprave rade programe vezano za program plus da se nove liste čekanja ne generiraju. Znači, u redovnom radnom vremenu se apsorbiraju svi pacijenti. Tako da se u redovnom radnom vremenu može obaviti sve ono što se traži od sustava zdravstva", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara