Zabrana ulaza u Rusiju za 12 američkih vojnika

Zabrana ulaza u Rusiju za 12 američkih vojnika

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o mogućoj potrebi novih sankcija Rusiji ako ona ne poduzme korake na smanjivanju napetosti situacije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

"Slažući se oko nastavka napora u traženju diplomatskog rješenja postojeće krize, oni su ponovili svoju odlučnost da ostanu u bliskom kontaktu razmatrajući koje sljedeće korake možda treba poduzeti", objavila je Bijela kuća u vezi s Obaminim razgovorom s Angelom Merkel.

"Oni su naglasili da Rusija snosi jasnu odgovornost u tome da onemogući separatistima u istočnoj Ukrajini pristup teškom naoružanju i ostaloj pomoći koja dolazi iz Rusije", dodaje se u priopćenju.

U odvojenom pozivu Obama i Cameron "ponovili su potrebu poduzimanja daljnje akcije ako Rusija propusti poduzeti korake" da smanji napetosti u ukrajinskom sukobu, objavila je s tim u vezi Bijela kuća.

Rusija uvela sankcije protiv 12 američkih vojnika

Rusija je u subotu, u odgovoru na nove sankcije koje u srijedu navečer proglasio Washington, odlučila uvesti sankcije protiv 12 američkih vojnika za koje drži da su odgovorni za mučenja u zatvorima Guantanamo i Abu Graib.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusko ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj internet stranici objavilo popis 12 američkih vojnika, među kojima je zapovjednik američkih snaga u Guantanamu i sutkinja koja je odbila zahtjev jednog zatvorenika koji je tražio da ga prestanu na silu hraniti tijekom mjeseca ramazana.

Tim osobama je zabranjen ulazak na područje Rusije.

Zatvorski kompleks Guantanamo, američka enklava na Kubi, poznat je po tome što tamo posljednjih 12 godina šalju osumnjičene za terorizam, od kojih je većina tamo zatvorena bez optužnica i sudskog postupka.

Na popisu ruskog ministarstva nalaze se i vojnici koju su bili u službi u američkom zatvoru Abu Graib u Iraku, gdje su zatočenici bili izloženi mučenju.

Rusija je prošle godine već objavila prvi "popis Guantanamo" s 18 imena kao odgovor na "popis Magnitski", koji je usvojio američki Kongres, nazvan po Sergeju Magnitskom koji je umro u zatvoru u Moskvi jer mu nije pružena medicinska pomoć.

Washington je u srijedu donio odluku o postroženju sankcija protiv Rusije zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara