Zabrinutost raste iz dana u dan: Sumnja se da radioaktivna voda iz Fukushime istječe na još tri mjesta

Foto: Guliver Image/Getty Images

JAPANSKA nuklearna regulatorna agencija u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog činjenice da je na cisternama s vodom za hlađenje reaktora pronađeno još pukotina kroz koje radioaktivna voda curi u okoliš.

Nakon što je nedavno otkriveno kako je radioaktivna voda iz oštećene nuklearke otekla u tlo, iz Fukushime stiže još loših vijesti.

Jedno je curenje pronađeno tijekom vikenda. Kompanija TEPCO koja upravlja elektranom objavila je da je otkriveno novo propuštanje radioaktivne vode gdje razina radijacije iznosi 230 milisiverta po satu. Međutim, danas je objavila da sumnja u curenje iz još tri cisterne jer je u njihovoj blizini također izmjerena visoka razina zračenja.

Čelnik Nuklearne regulatorne uprave Shunichi Tanaka rekao je na konferenciji za novinare u Tokiju da su informacije o novim curenjima pojačale zabrinutost o stabilnosti elektrane.

Dosadašnja mjerenja vršena preslabim uređajima: Zračenje 18 puta jače nego što se mislilo


Vlasti su tijekom vikenda objavile kako su novim osjetljivijim uređajima otkrili da je zračenje pored mjesta istjecanja radioaktivne vode 18 puta jače nego se mislilo.

Razina zračenja dovoljna je da se pokaže smrtonosnom nakon četiri sata izlaganja i iznosi 1800 milisiverta po satu, a ne 100, kako se do sada mislilo.

Regulatorne agencije već su izrazile sumnju u sposobnost kompanije da se nosi s problemom jer je kompanija objavila da je mjerila zračenje uređajem koji maksimalno može izmjeriti 100 milisiverta.

Podsjećamo, nuklearna katastrofa dogodila se 2011. godine kada su snažan potres i tsunami pogodili Japan. U prirodnoj katastrofi nuklearka je teško oštećena, a TEPCO se i dalje muči sa saniranjem štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara