Zabrinutost zbog eko-incidenta kod Kostrene: "Taj dim nije vodena para, vjerojatno je bio prepun opasnih tvari"

Foto i video: Čitatelji Indexa

GRAĐANI, udruge i Zelena stranka nezadovoljno su reagirali na jučerašnji kvar u Ininoj rafineriji u Urinju kod Kostrene.

Nakon što su nam građani zabrinuto poslali snimke i fotografije gustog dima te napisali da se širio neugodan miris sumpora, reagirali su Udruga Eko Kvarner i Zelena stranka. Iz policije je došla informacija kako je kvar ubrzo otklonjen, ozlijeđenih nije bilo, kao ni onečišćenja zraka ili vode.

"Najnoviji ekološki incident koji se dogodio u četvrtak u Ininoj rafineriji u Kostreni još je jedan povod da ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović što hitnije posjeti Primorsko-goransku županiju. Tražimo od ministra da obiđe sve ekološki upitne lokacije na području naše županije te da se očituje o sve učestalijim problemima ovoga kraja vezanim uz zaštitu okoliša i zdravlje stanovnika ovoga kraja. Viševac, Marišćina, Sovjak, odlagalište azbesta u Sović lazu, TE Urinj, Inina rafinerija nafte u Kostreni i izgradnja Plomina III na granici Primorsko-goranske županije sigurno su više nego dobar razlog da ministar Zmajlović dođe u tu županiju", ističu iz te stranke.

"Ako je nemoćan u slučaju zagađenja Slavonskog Broda s teritorija susjedne države, u slučaju ekološki upitnih lokacija u Primorsko-goranskoj županiji sigurno može dosta toga učiniti jer je u suprotnom upitno i samo postojanje njegove ministarske funkcije. Tim više što je poznato da su u gradu Rijeci i županiji na vlasti njegovi stranački kolege. Ova županija nažalost dolazi na vodeće mjesto po ekološkim incidentima, a stvar je još više poražavajuća kad je poznato da je na ovom području propala čitava industrija. Ako se ministar kojem smo i službeno uputiti ovaj dopis bude oglušivao na naše zahtjeve, dovest ćemo pred Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sve one građane ovoga kraja koji smatraju da je narušeno njihovo temeljno pravo na zdrav život i koji traže zaštitu ministarstva kojem je na čelu ministar Zmajlović, pa neka njima objasni što se događa sa zaštitom okoliša u ovoj županiji", završava priopćenje.

"Taj dim nije vodena para, u tom dimu vjerojatno ima ogromna količina vrlo opasnih tvari i elemenata za građane koji žive u domeni utjecaja"

"Već negdje oko 16,30 je iz dimnjaka počeo izlaziti crni gusti dim, nakon čega je počeo izlaziti žuti, što znamo da je sumpor i počelo se jako dimiti, naravno i uz zaglušujuću buku. Zvali smo službu 112. Nitko nas ne zna ničemu uputiti, što trebamo učiniti, kamo se eventualno trebamo skloniti. Kada vidite takav gusti dim ide iznad glave, normalno je da se zapitate što je dolje u pogonu", ispričala je Gordana Vukoša, tajnica Udruge Eko Kvarner i mještanka Urinja.

"Ono što vidimo kao novu stvar je to da je Ina do sada tretirala građane Kvarnera kao prihvatljive i kolateralne žrtve njihovih zagađenja, ali ima jedan novi moment koji je vrlo važan, a to je da nas tretiraju kao ovce. Tu prvenstveno mislim na to da mi svi imamo snimke tih zagađenja. Ovo nije išla vodena para iz rafinerije. Očito je da je dugo vremena kuljao gusti crni dim. Taj dim, to nije vodena para, u tom dimu vjerojatno ima ogromna količina vrlo opasnih tvari i elemenata za građane koji žive u domeni utjecaja", kazao je predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić te dodao:

"Kad smo jutros kontaktirali naše izvore u Ini, dobili smo dvije bitne informacije. Prva je da je sami incident tehnološki proveden, ajmo reći korektno. Dakle, oni su imali ispad, otvorili su sigurnosne mjere koje su predviđene za to. I dobro da su se otvorile jer da nije bilo toga, bila bi zapravo eksplozija. Dvije stvari su sporne. Prvo, da Ina uporno odbija tezu da je bilo zagađenja, a drugo, što je taj broj incidenata sve veći i veći", poručio je Piršić.

Piršić je zaključio da ova priča, nažalost, ide dalje, a jedina prava reakcija bilo bi traženje dodatnog monitoringa rafinerije od strane Primorsko-goranske županije i općine Kostrena, jer je način na koji se to sad čini - nedovoljan.

Podsjećamo, do gustog dima, smrada i buke došlo je "uslijed tehnološkog poremećaja došlo je do ispada u radu dvaju postrojenja (FCC i vakuumska destilacija)". Navedeno je uzrokovalo pojačano dimljenje na baklji i dimnjaku FCC postrojenja, te buku zbog propuštanja na sigurnosnom ventilu, objasnila je jučer Ina.

MZOIP: Nema onečišćenja zraka i vode

"Na temelju poziva centra 112 o pozivima građana zbog pojave crnog dima koji se širi iz dimnjaka rafinerije, Inspekcija zaštite okoliša obavila je očevid na lokaciji rafinerije u Rijeci. Očevidom na licu mjesta utvrđeno je da je dana 1.11.2012.g. u 16,45 sati došlo do tehnološkog poremećaja na rafinerijskim postrojenjima (FCC i Vacuum destilacija) zbog čega se pristupilo hitnoj obustavi rada postrojenja.

Tom prilikom došlo je do pojačanog izgaranja plina na velikoj  baklji i pojave crnog dima iz zajedničkog dimnjaka. Tijekom nadzora provjeravani su i podaci dostupni na emisijskim mjernim postajama pri čemu nisu zabilježena prekoračenja satnih graničnih vrijednosti (GV) niti jednog od mjerenih parametara. Inspekcijski postupak utvrđivanja stanja povodom ovog događaja nije okončan, te je i dalje u tijeku", priopćili su danas iz Ministarstva zaštite okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara