Zaduži unuka da nahraniš uhljeba: Jučer zaduženje od 3,25 milijardi, danas novo od 1,3 milijarde kuna

Foto: Hina/Index

NA JUČERAŠNJOJ aukciji izdana je druga tranša kunske obveznice Ministarstva financija sa dospijećem 2018. godine, a ukupan iznos aukcije bio je za 250 milijuna kuna veći nego inicijalno najavljen te je tako dosegnuo 3,25 milijardi kuna.

U srpnju 2018. godine tako će se ukupno naći 6 milijardi kuna javnog duga na dospijeću samo po toj obveznici, čime je ova obveznica stekla titulu najveće po emitiranoj količini.

Iako se očekivalo da će se prinos kretati u rasponu 3,60% -3,80%, na samom početku aukcije određena je ciljana premija od 10-15 baznih bodova (oko 3,7%), međutim kako su se približavalo vrijeme zatvaranja knjige upisa, prinos do dospijeća skliznuo je na 3,64%, odnosno samo 5 baznih bodova iznad tržišnog prinosa.

Danas novo zaduženje od 1,3 milijarde kuna

Za današnji dan je Ministarstvo financija najavilo aukciju u ukupnom iznosu oko 1,3 milijarde kuna trezorskih zapisa.

Dnevni višak likvidnosti iznosio je u petak 5,331 milijardu kuna i bio je za oko 1,3 milijardu kuna veći nego na kraju studenog.

Na prošloj aukciji prinos na godišnji kunski trezorski zapis iznosio je 1,5%, a analitičari iCapitala danas očekuju pad prinosa ispod te granice.

Prema prognozama Ministarstva financija, javni dug do kraja godine dosegnuti će 268,5 milijardi kuna.

U razdoblju od 2010. do 2013. konsolidirani dug opće države u prosjeku je rastao za 27 do 29 milijardi kuna godišnje, a Milanovićeva vlada u samo tri godine povećala je javni dug za 70 milijardi kuna.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara