Zagreb dobio prvu čuvanu garažu za bicikle: "Lopovi bicikle kradu čak i s balkona na višim katovima zgrada"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ZAGREB je dobio prvu privatnu čuvanu garažu za bicikle. Dobra je to vijest za nekoliko tisuća zagrebačkih biciklista, čiji su ljubimci na dva kotača svakodnevna meta drskih lopova, koji ne prezaju ni od čega.

Teško je opisati količinu frustracije koju doživi čovjek kojemu ukradu bicikl. To se dogodilo 28-godišnjoj Romani Terzić, i to ne jednom, već tri puta u manje od dvije godine. Bicikli su ukradeni iz zaključanog spremišta u zgradi na zagrebačkoj Trešnjevci. Kradljivce nisu odvratila čak ni dvoja vrata s lokotima.

"Prva dva puta ukrali su samo moj, treći put i meni i susjedu. S tim da je u drugim šupama bilo još bicikala, no nastradali smo samo susjed i ja. Sve krađe sam prijavila policiji, no zadnji put su došli na mjesto zločina. Policiji sam donijela račun i broj šasije od ukradenog bicikla, da bi me policajac upitao - a zašto vi kupujete tako skupi bicikl", ispričala nam je Romana, koja se tri puta opekla, četvrti bicikl je osigurala, no više ga ne drži u podrumu.

Prava statistika o broju ukradenih bicikala ne postoji, jer mnogi krađu ne prijavljuju. A kad i prijave, teško da će policija pronaći otuđeni bicikl. Vječito pitanje glasi - postoji li ikakav sustav zaštite od krađe? Najsigurnije je da ga uvijek držite na oku. No možete ga i registrirati i time odvratiti lopove koji su možda bacili oko na vaš bicikl.

Ivan Hamonajec otvorio je prije godinu online biciklistički registar. "Ideja tog biciklističkog registra je da se cijela priča okrene, odnosno da pokažemo kradljivcima da im nije jednostavno riješiti se takvog bicikla. U taj Registar besplatno možete upisati podatke o biciklu. Kad je u bazi podataka, može se povezati preko broja okvira i tako saznati tko je vlasnik pojedinog bicikla", objašnjava Ivan. Uz online registraciju, možete nabaviti i naljepnicu kojom dokazujete da vaš bicikl "nije poželjna roba". Ista stoji 30 kuna.

Bicikli se kradu posvuda i uistinu na svakakve načine. "Postoje nevjerojatne priče. Čovjek na balkonu stana na drugom katu sajlom ima zavezan bicikl. Kradljivci se popnu, prepile balkon jer je bicikl vezan U-lockom, koji se ne može tako lako ukloniti. I s drugog kata tako kradu malo vrjednije bicikle", priča Ivan.

Teško da svoj bicikl uvijek možete držati na oku. Od nedavno, barem što se tiče Zagreba, možete ga parkirati i u čuvanu garažu, koju su otvorile dvije mlade poduzetnice. Jedna od njih je Maja Pleša. "Cijena parkinga po satu je 2 kune. Zasad imamo 70 parkirnih mjesta, a plan je da ih proširimo za 90 do 100 mjesta", kaže Maja. Ideja o otvaranju ovakve garaže pala im je na pamet zbog prijatelja, koji je baš poput Romane s početka priče, nekoliko puta ostao bez svog ljubimca na dva kotača. Garaža se nalazi u Obrtničkom prolazu, prethodna rezervacija nije potrebna, a cure garantiraju da je drskim lopovima pristup njihovoj garaži - strogo zabranjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara