"Zagreb jedini od velikih gradova nema rješenje za zbrinjavanje otpada, ponaša se kao otok"

Foto: Hina

ZAGREB bi kao glavni grad trebao biti pokretač razvoja u Hrvatskoj, poručila je predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica Anka Mrak Taritaš. Smatra da bi se kod glavnog grada trebali vidjeti svi napori koji se čine na državnoj razini kako bi se poboljšala kvaliteta života građana Hrvatske.
 
"Grad Zagreb se ponaša odvojeno od sveg što se dešava s Vladinim projektima i sa svim drugim projektima i projektima vezanim uz EU na državnoj razini, i grad Zagreb se zaista tu ponaša kao otok".

Mrak Taritaš je istaknula je kako je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji još uvijek nema plan gospodarenja otpadnom. Dodaje i kako bi se grad Zagreb trebao više brinuti o potrebama svojih građana.

"Ja ne govorim o tome kad vi vidite asfaltiranu ulicu nego govorim ono što se nalazi u toj ulici i što ta infrastruktura znači. Aktualna su trenutačno dva problema, jedan je vezan uz zbrinjavanje otpada. Imate priliku vidjeti i čuti da je grad Zagreb jedan od rijetkih gradova a jedini od velikih gradova koji nema rješenje još uvijek načina zbrinjavanja otpada."

Grad Zagreb se nije javio niti na poziv vladinog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, niti je raspisao natječaje za svoje građane, vezane uz energetsku obnovu obiteljskih kuća, smatra Mrak Taritaš. Radi se o 160 milijuna kuna bespovratnih sredstva koja su ponuđena lokalnim samoupravama. Pravo na ova sredstva ostvarilo je preko 180 gradova i općina.

"Dobro znamo koliko obiteljskih kuća postoji u Zagrebu i koliki postoji interes naših sugrađana što da obnove fasade, što da naprave toplinsku izolaciju, obnovu stolarije, ili promjena sustava grijanja, čime bi se i smanjile cijene energenata i smanjile cijene grijanja u gradu Zagrebu. Mi se iskreno nadamo da će se grad Zagreb do kraja godine još javiti na taj natječaj i time omogućiti subvenciju našim sugrađanima od 40 do 60 posto iznosa obnove njihovih obiteljskih kuća", pojasnila je zastupnica HNS-a u Gradskoj skupštini Vedrana Gujić.

Zagreb bez dozvole za Resnik zbog nepotpunog plana gospodarenja otpadom

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, koja je ujedno i predsjednica Gradskog odbora zagrebačkog HNS-a, izjavila je danas da je preduvjet za izdavanje lokacijske dozvole za spalionicu u Resniku plan gospodarenja otpadom, a Grad Zagreb nije dobio dozvolu jer njegov plan nije bio potpun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb predao je zahtjev krajem 2013., no bio je nepotpun pa je odbijen u siječnju ove godine. Preduvjet za izdavanje lokacijske dozvole je izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije kojom će biti točno određena lokacija na kojoj će se raditi spalionica", naglasila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare na temu budućeg djelovanja HNS-a u Zagrebu.

Istaknula je da u Ministarstvu ne odlučuju gdje će spalionica biti izgrađena, već je to u nadležnosti Grada.

"Bit ću sretna onoga dana kada će Ministarstvo izdati lokacijsku dozvolu za Centar za zbrinjavanje otpada Grada Zagreba", kazala je dodavši da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji nema plan gospodarenja otpadom.

Vezano za pitanje glomaznog otpada, ocijenila je da se taj problem "stavlja pod tepih", a obveza gradskih vlasti je da za to pronađu rješenje.

Mrak Taritaš je najavila da će svakog prvog četvrtka u mjesecu primati građane kako bi čula njihove probleme, dok će HNS-ova dva zastupnika u Gradskoj skupštini i dalje ostati dostupna 24 sata putem mreža, internetskih stranica i telefona.

Predstavnici HNS-a uključili su se u akciju "Ledeni izazov" te polijevanjem ledenom vodom i uplaćivanjem donacija za istraživanje bolesti ALS (Amiotrofična lateralna skleroza) podržali tu globalnu akciju.

Predsjednik Primorsko - goranskog HNS-a i zamjenik tamošnjeg župana Marko Boras Mandić pritom je izazvao aktualnog predsjednika Republike Ivu Josipovića i kandidatkinju za predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da se uključe u akciju, no oni još nisu prihvatili izazov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara