Zagreb želi biti predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada

Zagreb želi biti predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada

Foto: zagreb.hr

GRAD Zagreb u suradnji sa Centrom za gospodarenje otpadom i Zagrebačkim Holdingom od danas kreće u akciju o odvojenom sakupljanju otpada 'Stavi pravu stvar na pravo mjesto'...

Hrvatska kao najnovija članica Europske unije ima obavezu gospodariti otpadom u skladu s načelima održivog razvoja i do kraja 2018. staviti u funkciju cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji uključuje odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada, osnivanje centara za gospodarenje otpadom te zatvaranje i sanaciju preostalih neusklađenih odlagališta otpada. Kako bez pravilnog odvajanja otpada nema ni cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i Zagrebački holding pokreću kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", usmjerenu na edukaciju i informiranje građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada u gradu Zagrebu.

Kontinuirano provođenje edukacijsko-informativnih aktivnosti, uz paralelno ubrzano širenje postojeće infrastrukture, prvi su važan korak u uspostavljanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu po uzoru na najnaprednije europske metropole. Jedino građani koji su dobro informirani o tome kako odvajati otpad mogu mijenjati svoje navike i ponašanje, pa je kampanjom predviđeno provođenje spleta različitih aktivnosti.

Kampanja počinje 26. svibnja i traje do 18. lipnja, a njen je cilj potaknuti građane i na jači osobni doprinos u odvajanju otpada jer samo tako dobivamo vrijedne sirovine, smanjujemo količine otpada koje završavaju na odlagalištima i štitimo zdravlje i okoliš.

Građani će na kućnu adresu, zajedno s računom Zagrebačkog holdinga, dobiti upute o odvajanju otpada u kućanstvu, a sve informacije o ovom sustavu te savjete o smanjenju, ponovnoj upotrebi i recikliranju otpada mogu dobiti i na internetskoj stranici www.stavipravustvar.hr.

Ova je kampanja dio napora Grada Zagreba da postane predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada i tako približi Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji. U slučaju da Hrvatska propusti ispuniti obaveze preuzete u okviru pregovora za članstvo u EU u području gospodarenja otpadom plaćat će kazne, slično kao što ih plaćaju i druge članice EU koje ne ispunjavaju svoje obaveze. Tako na temelju zahtjeva Europske komisija Slovačka plaća nešto više od 17.000 eura dnevno, što je više od 510.000 eura mjesečno i više od 6.120.000 eura godišnje za neispunjavanje propisa vezano uz gospodarenje otpadom, Bugarska 15.220 eura dnevno, a Mađarska 27.316 eura dnevno.

"Odlučili smo napraviti ovaj posao prvi u Hrvatskoj. Što budemo više informirani, više educirani, što budemo više prikupljali odvojen i koristan otpad i odvojili ga tamo gdje treba, manje ćemo toga imati za energanu. A to znači manji kapacitet, a to znači manja cijena koštanja energane i manji 'računčeki' za naše sugrađane, to je suština cijele priče", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U Holdingu kažu kako oni već i sada rade na rješavanju problema s otpadom, u Zagrebu je trenutno 9 reciklažnih dvorišta, a do kraja godine planirano je napraviti još 6. Direktor Holdinga Slobodan Ljubičić kaže kako je sve spremno za provedbu ove akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
" Da ćemo mi sve ljudske i tehničke pretpostavke za uspješan nastavak ili implementaciju ovog projekta, sa svoje strane osigurati. Naša čistoća zajedno sa svim drugim podružnicama i povezanim društvima učinit će apsolutno sve što bude u tehničkom i ljudskom smislu potrebno, i mi to već i radimo."

A gradonačelnik u ovom pilot projektu očekuje i podršku od resornog ministra jer kako kaže zadovoljan je suradnjom, pušu pozitivni vjetrovi.

"Svaki mudar ministar će dat podršku projektu u gradu Zagrebu, a naročito će dati podršku kada mi prvi u Hrvatskoj idemo sa onim što je zakonska obaveza. Pametno gospodarimo otpadom da informiramo ljude, ako smo prvi onda će pametan i mudar ministar reći 'bravo'. I ja očekujem ovih dana da on kaže bravo Zagreb."

Sve informacije o ovom projektu mogu se pronaći i na internetskoj stranici www.stavipravustvar.hr.

A kako se razvrstava otpad, pokazao je Bandić nakon što je skuhao "ajngemahtec".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara