Zagrebačka policija: 15 osoba je napustilo crkvu, traje istraga oko plinskh boca na Savskoj

Zagrebačka policija: 15 osoba je napustilo crkvu, traje istraga oko plinskh boca na Savskoj

Foto:Hina

PRIOPĆENJE Zagrebačke policije o događanjima na Markovom trgu prenosimo u cijelosti

"Jučer, 28. svibnja od 8 sati na Medveščaku u Rockefellerovoj ulici započeo je prijavljeni prosvjed na kojem se okupilo 100-tinjak prosvjednika. Pješice su se uputili prema središtu grada, Trgu Sv. Marka gdje su mirno prosvjedovali do 12 sati.

 Oko 9.45 sati u prosvjedu im se pružilo 50-tak branitelja iz Savske koji su se, nakon razilaska prosvjednika u 12 sati, zadržali na prostoru Trga sv. Marka.

Obzirom da ovo javno okupljanje branitelja nije prijavljeno, odnosno nije u skladu s odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) u kojem je propisana obveza prijavljivanja, Policijska uprava zagrebačka je u 18.50 sati organizatorima okupljanja uručila Obavijest o počinjenom prekršaju iz čl. 7 st. 1. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljivanje javnog okupljanja). Prilikom uručivanja obavijesti, policija ih je upozorila na odredbu čl. 11. st. 3. Zakona prema kojoj je javno okupljanje na Markovom trgu dozvoljeno do 22 sata, nakon čega moraju napustiti Trg. Zbog poduzimanja mjera osiguranja, od 17.30 sati u potpunosti je obustavljen promet Gornjim gradom, a od 18.10 sati fizički su zapriječeni prilazi Trgu sv. Marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okupljeni se do 22 sata nisu razišli, odnosno napustili Trg sv. Marka te ih je policija  megafonom oko 22.15 sati upozorila, a potom i sukladno čl. 22. i 23. Zakona zapovjedila da se mirno raziđu ili će u protivnom uporabiti sredstva prisile. Budući su se okupljeni oglušili na upozorenja i odbili zapovjedi, policija je započela s primjenom zakonskih ovlasti s ciljem razdvajanja i odvođenja osoba. Uslijed toga okupljeni su se  povukli u unutrašnjost crkve. Poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom je trenutku policija prekinula s postupanjem. Zbog napada na jednog policijskog službenika policija provodi kriminalističko istraživanje.

Istraga zbog plinskih boca na cesti

Branitelji koji prosvjeduju u Savskoj u dva su navrata između 22.28 i 23 sata nakratko zaustavili promet Savskom cestom ispred kućnog broja 66. Obzirom da su prosvjednici na kolnik iznijeli tri plinske boce policija po tom pitanju provodi kriminalističko istraživanje.

Od ranih jutarnjih sati do 11.15 sati crkvu sv. Marka u središtu Zagreba napustilo je ukupno 15 osoba koje su policijski službenici legitimirali i ispratili s prostora Markova trga, a pružena je i liječnička pomoć.

Ističemo da osobe, koje su nakon izlaska iz crkve u pratnji policije napustile prostor Trga sv. Marka, nisu privedene niti uhićene, a bit će prekršajno prijavljene redovnim putem. "   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara