Zagrebu prijeti štrajk 10 tisuća radnika, Bandić zavapio: Dala bi mama da ima

Zagrebu prijeti štrajk 10 tisuća radnika, Bandić zavapio: Dala bi mama da ima

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

PREGOVORI zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i sindikata zaposlenika gradske uprave, predškolskih i kulturnih ustanova te vatrogasaca o smanjenju plaća završili su danas bez dogovora.

"Odgovorni smo bili kad smo imali, odgovorni smo i danas kad manje imamo. Kad smo imali podijelili smo ono što smo imali, a sada kada imamo manje možemo podijeliti samo onoliko koliko imamo. Dala bi mama da ima", rekao je Bandić.

Prihodi proračuna manji za 15 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihodi proračuna u ovoj su godini, kaže gradonačelnik Bandić, manji za 15 posto, ili 240 milijuna kuna, a sindikati su odbili prijedlog o smanjenju osnovice plaće zaposlenika za 5 posto, a dužnosnika za 10 posto, čime bi se uštedjelo 70-ak milijuna.

"Nitko na svijetu ne voli ljudima uzimati, pa ni sebi, ali moramo biti realni. U Gradu je jedino gradonačelnik odgovoran pred zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Jedini gradonačelnik i svoju odgovornost demonstriramo na taj način da ne možemo dijeliti ono što nismo zaradili i bolje je da s tim krenemo što prije", rekao je Bandić.

Prijeti štrajk 10 tisuća zaposlenika

Sindikati nisu prihvatili ni drugi prijedlog o zadržavanju istih koeficijenata, a smanjenje ili ukidanje ostalih prava - kao što su božićnice, regres i jubilarne nagrade. U ponedjeljak počinje proces mirenja, nakon kojega se otvara i mogućnost štrajka 10 i pol tisuća gradskih birokrata, teta u vrtiću, glumaca, režisera i vatrogasaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara