Zapad će Rusiji proširiti sankcije ako nastavi kršiti primirje u Ukrajini

Zapad će Rusiji proširiti sankcije ako nastavi kršiti primirje u Ukrajini

Foto: FAH

ZAPADNI čelnici upozorili su danas Rusiju da će proširiti sankcije ako se nastavi s kršenjem primirja u Ukrajini, objavila je EU.

Nakon video konferencije američkog predsjednika Baracka Obame s čelnicima Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i predsjednikom Europske unije Donaldom Tuskom, EU je objavila da su se suglasili kako postoji bliska veza između sankcija i pune primjene mirovnog sporazuma iz Minska.

"Čelnici će biti spremi donijeti odluku o daljnjim sankcijama ako se nastavi kršenje sporazuma iz Minska", stoji u priopćenju EU-a. Ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea priopćio je da su sve strane dale potporu tom sporazumu postignutom 12. veljače.

"Suglasili su se da će biti potrebna snažna reakcija međunarodne zajednice u slučaju zaustavljanja procesa koji je zacrtan u Minsku", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hollandeov ured dodaje da su se sugovornici dogovorili kako je potrebno osnažiti promatračku misiju OESS-a koja nadzire primirje na istoku Ukrajine.

SAD možda naoruža Ukrajinu

Do razgovora zapadnih čelnika došlo je uslijed nastavka sukoba u Ukrajini unatoč primirju proglašenom prije dva tjedna i u vrijeme kada visoki dužnosnici razmatraju ulogu promatrača i mirovnih snaga, kao i mogućnost proširivanja sankcija protiv Rusije.

SAD također razmatra mogućnost naoružavanja ukrajinske vojske.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju za slanje oružja i ljudstva proruskim separatistima na istoku Ukrajine, unatoč mirovnom sporazumu iz Minska. Moskva niječe te optužbe.

Kijev je u utorak objavio najteže gubitke u posljednjih nekoliko dana s tri ubijena i devet ranjenih vojnika u granatiranju pobunjenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara