Zaposlenicima HRT-a zabranjeno iznošenje stavova o referendumu o braku, Šprajc: "Kako da ne..."

Zaposlenicima HRT-a zabranjeno iznošenje stavova o referendumu o braku, Šprajc: "Kako da ne..."

Foto: Index

NA DANAŠNJOJ sjednici Programskog vijeća HRT-a ravnatelj programa Goran Rotim iznio je odluku prema kojoj se zaposlenicima HRT-a brani iznošenje stavova vezanih za nadolazeći referendum o braku. Zaposlenici HRT-a tako svoje stavove ne smiju iznositi niti na svojim profilima na društvenim mrežama - Facebooku, Twitteru...

"Nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv. Omogućit ćemo udrugama zastupljenost u našim programima po pitanju referenduma", rekao je Rotim na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a.

Odluku HRT-a na svom je Twitter profilu, na kojem na svojoj slici ima jasno istaknut natpis protiv, ironično je komentirao Zoran Šprajc.

"Kako da ne..evo odmah cu maknut..", napisao je Šprajc na Twitteru.

Na sjednici je također bilo riječi i o emisiji TV Kalendar, a član Vijeća Jozo Barišić tražio je pismeni odgovor je li točno da se neki dijelovi emisije TV kalendar daju na provjere izvan kuće, priopćeno je s HRT-a.

Članove Vijeća zanimala je i sudbina serijala „Zločini komunizma“, o čemu je HRT-u nedavno upit postavila i Matica Hrvatska. Serijal je u potpunosti produciran od strane HRT-a, a pojedini mediji nagađali su kako je „završio u bunkeru“, dok se članica Vijeća Marina Mučalo zapitala nije li riječ o cenzuri. Vodstvo HRT-a odbacilo je te navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Srijedom u 20 sati je vrijeme za dokumentarce. Odredila sam kada što ide. Zločini komunizma emitirat će se krajem siječnja 2014. godine", odgovorila je glavna urednica HRT 1 Gordana Mrđen.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odbacio je sva nagađanja o cenzuri. "Apsurdna je situacija što je jedna interna stvar postala je javna i to nepotrebno. Stvari se bez potrebe politiziraju, radi se o svakodnevnim procedurama. Ni blizu onome što se želi sugerirati, nema govora o cenzuri", rekao je Radman.

Po pitanju Religijskog programa raspravljalo se i o Ugovoru između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), i to u dijelu koji se odnosi na pitanje o samostalnosti Religijskog programa. Član Vijeća Ivica Maštruko iznio je stav kako HRT ispunjava odredbe koje se odnose na proizvodnju i emitiranje, a vodstvu HRT-a može se sugerirati da otvori pregovore sa HBK.

HRT je ostvario inicijalne kontakte sa HBK u kojima je istaknuta namjera da se pristupi izmjenama Ugovora između HRT-a i HBK, rečeno je na sjednici.

Govoreći o programskim obavezama te odgovarajući na pismo upozorenja Programskog vijeća od 20. rujna ove godine, ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim rekao je kako želja i namjera unaprijediti program HRT-a, ispuniti programske obveze prema javnosti kao i odredbe Ugovora, te kako će se sve programske obveze izvršiti, a izvještaj o tome bit će dostavljen Vijeću.

Vijeće je mišljenja da u odgovorima ravnatelja programa na pisano upozorenje PV-a nije udovoljeno traženom, te Vijeće u okviru svojih ovlasti nalaže da se odgovori dopune, te da se prikažu u traženom formatu, uključujući strategije programskih kanala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara