Zarađuju na krizama: Nakon što su zaradili milijarde na oporavku Irske, ulagači sele novac u Ukrajinu

Zarađuju na krizama: Nakon što su zaradili milijarde na oporavku Irske, ulagači sele novac u Ukrajinu

Foto: Shutterstock

NAJVEĆI svjetski investitori ostvarili su ogromnu zaradu na oporavku Irske. Sada kada je njihovo gospodarstvo izašlo iz krize, traže se nove prilike za dobru zaradu.

Investicijska kuća Franklin Templeton uložila je milijarde dolara u irske državne obveznice tokom 2011. godine, kada je ta zemlja bila u dubokoj financijskoj krizi, te su ostvarili zaradu od čak 142%, no sada unovčavaju zaradu i novac sele u druge ulagačke destinacije, javlja Bloomberg.

Rizik im se isplatio jer je Irska u samo četiri godine, od zemlje u bankrotu postala najbrže rastuće gospodarstvo eurozone. Tržište nekretnina prošle je godine raslo po najvišim stopama u svijetu, a dionice su porasle za 27 posto., Nakon što je tokom krize njihovo gospodarstvo palo za 15 posto, Vladine prognoze za ovu godinu su rast od 4 posto.

Franklin Templeton, koji je bio jedan od najvećih dobitnika Irske krize, odnosno oporavka, u posljednjih šest mjeseci smanjio je ulaganja u irske obveznice za 73%, ili 5 milijardi eura.

Njihova nova meta za ulaganja je Ukrajina, u čije državne obveznice su uložili sedam milijardi eura, te računaju na dobru zaradu nakon stabilizacije političke situacije u zemlji i oporavka gospodarstva koji bi nakon toga trebao uslijediti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara