Zastupnici u svojim uredima pratili Linićevu pressicu: "Ma jadno, očekivao sam više"

Zastupnici u svojim uredima pratili Linićevu pressicu: "Ma jadno, očekivao sam više"

Foto: Hina

OPUSTJELI saborski hodnici, prazan saborski kafić, tako je danas za televizijskog prijenosa konferencije za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića (SDP) izgledao Hrvatski sabor.

S obzirom da je saborska stanka određena pola sata ranije nego inače, zastupnici su se, kako vladajući, tako i oporbeni, povukli u svoje sobe. Sabor je prijepodnevni rad završio pola sata ranije nego inače, jer više nije bilo prijavljenih za raspravu o predloženom zakonu o potporama za očuvanje radnih mjesta.

Saborski su hodnici ostali prazni, no po glasnim televizorima bilo je jasno da se u uredima prati Linićev obračun s premijerom Zoranom Milanovićem kojeg je optužio da je interese obitelji stavio iznad državničkih interesa.

Jedan od rijetkih koji nije pratio Linićev istup bio je zastupnik manjina Veljko Kajtazi. "Ne mogu svugdje stići", uzvratio je na upit zašto ne prati Linićev istup.

"Ma jadno, očekivao sam više", bio je komentar jednog od HDZ-ovih zastupnika koji je odlazio iz ureda dok je konferencija još trajala.

HDZ-ovac Željko Reiner Linićevu je pressicu popratio komentarom da bi ostavku trebala dati čitava Milanovićeva vlada: "Ako već zbog svega što su učinili Hrvatskoj i hrvatskom narodu nisu dali ostavke, onda je krajnji čas da premijer Milanović i cijela Vlada to sada učine".

HDZ traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

HDZ-ovi zastupnici zatražili su danas od predsjednika Republike Ive Josipovića da žurno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, zbog tvrdnji bivšeg ministra financija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović koristio obavještajni aparat i policiju za obračun s njim.

"To je kvalifikacija koju nismo čuli ne znam koliko godina. Radi se o najtežim mogućim optužbama, prema kojima se obavještajno-sigurnosni aparat koristi u osobne i stranačke svrhe. To je kraj demokracije i teška ugroza vladavine prava, te temeljnih sloboda i prava", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra da je situacija zabrinjavajuća jer se, kaže, ne radi samo o sukobu između Milanovića i Linića.

"Ovo je poruka, ako se to može raditi jednom unutarstranačkom kolegi, što onda mislite kako se tek SDP odnosi prema političkim suparnicima i predstavnicima drugih političkih stranaka, kako se u konačnici može odnositi prema svakom od građana i građanki Hrvatske. Ako se pokaže da su Linićeve optužbe točne, došli smo do točke u kojoj više nema povratka", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ponovio je da je "ova Vlada apsolutno zrela za odlazak".

"Više nego ikada prije trebaju nam prijevremeni izbori, jer oni dokazano nisu sposobni rješavati probleme hrvatskog gospodarstva, europska pitanja, sve ono što se tiče životnog standarda. Ovdje su sad zadrli još u jednu sferu, koja ozbiljno ugrožava sve hrvatske građane i iz tog razloga smatram da više nema nikakvih pregovora da ova Vlada mora otići", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li HDZ pokrenuti interpelaciju u Saboru, Jandroković je odgovorio da će idućih dana razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, a prvi im je korak bio pozvati članove Odbora za nacionalnu sigurnost da od Josipovića zatraže sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Većina u odboru je, međutim, odbila taj HDZ-ov zahtjev.

"Tražili smo i da Odbor osnuje radnu skupinu za nadzor nad svim sastavnicama obavještajno-sigurnosnog sustava – USKOK, SOA, V-SOA, OTC, no većina u Odboru, koju su činili članovi SDP-a, odbila je takve prijedloge. Dakle, nije ih briga što se u tim sustavima događa. Time pokazuju svoj odnos prema demokraciji i vladavini prava", kaže Jandroković.

Njegov stranački kolega Tomislav Čuljak dodao je kako je sama Linićeva izjava dovoljna da DORH i sva ostala nadležna tijela pokrenu istragu.

HDSSB traži istragu DORH-a i Uskoka, žele Milanovićevo očitovanje

Josip Salapić, saborski zastupnik HDSSB-a, po završetku Linićevog izlaganja pozvao je DORH i Uskok da provjere navode bivšeg ministra financija. Također, Salapić je pozvao Zorana Milanovića da dođe u Sabor i obrati se zastupnicima.

"Ako je točno ovo što je rekao Linić, onda su ugroženi interesi Republike Hrvatske. To je priča koja nadilazi interese SDP-a. Ako je netko za osobni interes koristio političku snagu, urušava se cijeli sustav SDP-ove vlade i Kukuriku koalicije. Ugrožena je sigurnost njihovih fotelja, ali i sigurnost svih građana Hrvatske. Ako su optužbe točne, Hrvatska je zrela za prijevremene izbore i Milanovićevu ostavku", kaže Salapić.

Holy: Teške optužbe, treba provjeriti činjenice

Istragu je zatražila i bivša članica SDP-a i ministrica u Vladi Mirela Holy, danas čelnica ORaH-a.

"To su teške optužbe i sada bi trebalo provjeriti te činjenice", rekla je Holy dodavši kako se ne da da će se stanje u SDP-u uskoro stabilizirati i da će se Vlada ozbiljno posvetiti svom poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara