"Zaustavite Izrael!": UN-ovac zaplakao usred intervjua o žrtvama u Gazi

"Zaustavite Izrael!": UN-ovac zaplakao usred intervjua o žrtvama u Gazi

Screenshot: YouTube

GLASNOGOVORNIK Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama Ujedinjenih naroda Chris Gunness rasplakao se usred intervjua za katarsku televizijsku postaju Al Jazeeru. Govorio je o situaciji na Gazi i brojnim žrtvama koje su u sukobima u proteklih nekoliko tjedana izgubile živote.

"Prava Palestinaca, čak i njihove djece, u potpunosti se krše. To je užasno", kazao je Gunness pokušavajući zatomiti suze. Na kraju se rasplakao, a snimatelj je okrenuo kameru od njega.

Nakon izraelskog bombardiranja u srijedu agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNWRA) optužila je izraelsku vojsku za "ozbiljno kršenje međunarodnog prava" jer je u UN-ovoj školi ubijeno 16 Palestinaca.

UN traži od međunarodne zajednice: Zaustavite Izrael

Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, otvoreno je poručila da Izrael svjesno krši međunarodno pravo u Gazi. Međunarodna zajednica tome mora stati na kraj, rekla je Pillay.

"Niti jedan od ovih napada se ne čini slučajnim. To je svjesno kršenje obaveza iz međunarodnog prava. Ne smijemo dopustiti da to prone nekažnjeno", kazala je Pillay na konferenciji za novinare u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije Pillay kritizirala samo Izraelce. Hamas je UN-ova dužnosnica kritizirala zbog nasumičnog ispaljivanja raketa na izraelski teritorij. Osvrnula se i na odgovornost SAD-a koje bi, kako kaže, morale snažnije utjecati na Izrael da zaustavi ubijanje.

"Ne samo da su Amerikanci dobavljali teško naoružanje koje Izrael sada koristi u Gazi, već su izdvojili gotovo milijardu dolara za 'čeličnu kupolu' kako bi zaštitili Izrael od raketnih napada. Takvu zaštitu stanovnicima Gaze nisu pružili", rekla je Pillay.

Granatama po palestinskoj djeci

"Najoštrije osuđujem to ozbiljno kršenje međunarodnog prava koje su izvele izraelske snage", kazao je u priopćenju čelnik UNWRA-e Pierre Krahenbuhl. "Pozivam međunarodnu zajednicu da poduzme političku akciju kako bi se trenutačno okončao pokolj koji je u tijeku", dodaje se u priopćenju.

Brojni palestinski civili izbjegli su u tu UN-ovu školu u sklopu izbjegličkog logora u Džabaliji na sjeveru Gaze, pošto ih je izraelska vojska upozorila da bi naselja u kojima su živjeli mogla postati metom bombardiranja.

Blizu 180.000 stanovnika palestinskih teritorija živi u vrlo neizvjesnim okolnostima u 83 škole kojima upravlja UNWRA.

"Ovo je šesti put da izraelski zračni udari napadaju naše škole, prekrcani smo desecima tisuća izbjeglica koji očekuju pomoć", kazao je tada glasnogovornik UNRWA-e Gunness.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara