"Zaustavite homofobiju u Rusiji!": 20 osoba uhićeno na skupu za prava homoseksualaca u Sankt Peterburgu

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

DVADESETAK osoba je uhićeno u subotu u Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu, na skupu aktivista za prava homoseksualaca, javlja AFP.

Dvadesetak aktivista za prava homoseksualaca okupilo se blizu spomen-područja Marsovo polje u samom središtu Sankt Peterburga, noseći zastave u duginim bojama i transparente s natpisom "Zaustavite homofobiju u Rusiji!". No, napalo ih je pedesetak pravoslavnih vjernika koji su pjevali vjerske pjesme i molili. Policija je intervenirala i privela dvadesetak osoba s obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin koncem lipnja je potpisao zakon koji osuđuje "propagandu" homoseksualne orijentacije među malodobnicima. Taj je zakon potaknuo oštre reakcije aktivista za prava homoseksualaca diljem svijeta i pozive na bojkot zimskih olimpijskih igara koje se u veljači trebaju održati u Sočiju, na jugu Rusije.

Zadnjih godina je porasla nesnošljivost prema gay zajednici u Rusiji, gdje se homoseksualnost smatrala kaznenim djelom do 1993. a psihičkom bolešću sve do 1999.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara