Zauzimanjem antičke Palmire IS preuzeo kontrolu nad polovicom sirijskog teritorija

Zauzimanjem antičke Palmire IS preuzeo kontrolu nad polovicom sirijskog teritorija

Foto: Hina

ISLAMSKA država (IS) zauzela je u četvrtak u potpunosti antički grad Palmiru u sirijskoj pustinji te sad ta ekstremistička skupina kontrolira polovicu sirijskog teritorija, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR), no zasad nema dojava o razaranju antičkog kulturnog blaga koje je na popisu svjetske kulturne baštine.

SOHR i aktivisti potvrdili su da su se postrojbe sirijskog režima povukle sa svih svojih položaja u Palmiri i na njezinoj periferiji, posebno iz obavještajnog glavnog stožera, vojne zračne luke i zatvora u koji su džihadisti IS-a ušli tijekom noći.

U sukobima u srijedu poginulo je najmanje 100 provladinih boraca, rekao je voditelj SOHR-a RamiAbdulrahman.

Provladine snage su se povukle, javljaju sirijski državni mediji.

Abdulrahman je rekao da zasad nema izvješća o razaranju povijesnih gradskih znamenitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstvena kulturna baština

Palmira je upisana na popis svjetske baštine UN-ove agencije za znanost, obrazovanje i kulturu (UNESCO) koja je u srijedu pozvala na trenutačni prekid sukoba u Palmiri u Siriji apelirajući na međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaštitilo stanovništvo i sačuvala ta jedinstvena kulturna baština.

"Važno je da sve strane poštuju međunarodne obveze kako bi se u sukobu zaštitilo kulturnu baštinu, izbjegavajući izravno gađanje, kao i korištenje u vojne svrhe", poručila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Sirijske provladine milicije evakuirale su u srijedu stanovnike Palmire nakon što su u grad ušli borci Islamske države, objavila je sirijska televizija.

Ravnatelj zavoda za sirijsko antičko blago rekao je da su stotine kipova uklonjene kako bi se zaštitile od razaranja, no strahuje za gradski muzej i velike spomenike.

Antički grad Palmira leži na jugozapadnom rubu modernoga grada koji se zove i Tadmur.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara