Završava javna rasprava: Hoće li se Kurikulum zdravstvenog odgoja iduće godine provoditi u istom obliku?

Završava javna rasprava: Hoće li se Kurikulum  zdravstvenog odgoja iduće godine provoditi u istom obliku?

Foto: Ivo Ravlić/Cropix

DANAS završava javna rasprava o Kurikulumu zdravstvenog odgoja, a nakon što ga je Ustavni sud 22. svibnja ukinuo. Uz zaključak i Vijeća za odgoj i obrazovanje kako je zdravstveni odgoj opravdan i potreban, postavlja se pitanje hoće li se Kurikulum iduće školske godine provoditi u istom obliku kao i do njegovog ukidanja? Čini se da - hoće.

Ustavni sud u svibnju je odlučio - Kurikulum zdravstvenog odgoja ne može se provoditi jer nije provedena javna rasprava i jer država nije na uravnotežen način uskladila sadržaje zdravstvenog odgoja s ustavnim pravom i slobodom roditelja u odgoju djece.

Ustavni sudac Mato Arlović tada je rekao.

"Omogućavanje sudjelovanja roditelja u formiranju nastavnog sadržaja ustavna je obveza države i to procesne naravi, koja je posebno istaknuta kod nastavnih sadržaja u kojima su povezana različita uvjerenja odnosno vjerovanja."

I doista, krenulo se u javnu raspravu koja danas završava.

Ladislav Ilčić iz GROZD-a tvrdi da je rasprava pokazala kako roditelji nisu za 'Jovanovićev zdravstveni odgoj'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će on poslušati mišljenje tih roditelja i na taj način pokazati da uvažava ono što Ustavni sud od njega traži odnosno da uvažava, kako kaže Ustavni sud, filozofska i vjerska uvjerenja roditelja."

Iz Ministarstva za sada nema odgovora jer čekaju da javna rasprava i službeno bude gotova. Na samom njenom početku, doduše, ministar Željko Jovanović jasno je dao do znanja kako očekuje da će ona završiti.

"Očekujem da učenike na početku iduće školske godine dočeka Kurikulum zdravstvenog odgoja na način kako smo i predložili, nakon javne rasprave koja će proteći, međunarodne recenzije, uvjeren sam da sadržajno se u njemu ništa neće promijeniti jer niti sada u Kurikulumu zdravtsvenog odgoja ništa nije sporno."

Stoga Ilčić tvrdi - ova je javna rasprava, najkraće rečeno, bila farsa.

"Znači, očito je da je već donesena odluka da će taj program ostati isti ili sličan."

Inače Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a kako je to tražio i Ustavni sud, donijelo je zaključak da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban svim školama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara