Zbog Zabe i PBZ-a: Italija zabrinuta hrvatskom odlukom o fiksiranju tečaja "švicarca"

Zbog Zabe i PBZ-a: Italija zabrinuta hrvatskom odlukom o fiksiranju tečaja "švicarca"

Foto: Shutterstock

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Republike Italije Pietrom Grassom.

Grasso je izrazio želju da Hrvatski sabor ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita.

"Teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv. Razumijem situaciju hrvatskih dužnika, ali pozivamo da se situacija sagleda i iz perspektive banaka" – rekao je predsjednik talijanskog Senata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši da su dvije vodeće banke u Hrvatskoj u talijanskom vlasništvu, predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se one jače usmjeriti na poboljšanje gospodarske bilance između Hrvatske i Italije.

Leko: Nitko nije nevin

Kad je riječ o problemu kredita u švicarskim francima, Leko je rekao da je riječ o slojevitom pitanju koje u sebi ima socijalnu, ekonomsku, financijsku, političku i sigurnosnu dimenziju.

"Nitko u tome nije nevin. Neki su svjesno, a neki nesvjesno ušli u taj odnos, no sigurno je da su korisnici kredita u francima u poziciji da danas vraćaju ono što nisu dobili. To je neprihvatljivo još od vremena rimskog prava" – ocijenio je Leko.

Izrazio je nadu da će hrvatska Vlada u suradnji s bankama i udrugom Franak pronaći trajno i kompromisno rješenje tog problema.

Podsjetimo, Zagrebačka banka u vlasništvu je talijanskog Unicredita, dok je Privredna banka Zagreb u vlasništvu Intese Sanpaolo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara