Zbog blagog porasta volumena i pada broja zaposlenih: U veljači porasla proizvodnost rada u industriji

Foto: scx.hu

PROIZVODNOST rada u industriji, koja se računa kao omjer indeksa fizičkog obujma industrijske proizvodnje i indeksa razine broja zaposlenih osoba u industriji, u veljači je nastavila bilježiti pozitivne stope rasta, navodi se u analizi RBA.

Tako je, prema posljednjim podacima DZS-a, u prva dva mjeseca ove godine proizvodnost rada u industriji zabilježila rast od 4,2% što je rezultat blagog rasta obujma industrijske proizvodnje u promatranom periodu (+1,9% godišnje) uz istovremeni pad broja zaposlenih u industriji.
 
Proizvodnost rada nastavila je ostvarivati rast u kategorijama Intermedijarni proizvodi (+6,6%), Energija (+11,9%), Kapitalni proizvodi (3,6%) i Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+1,8%), dok je samo u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju zabilježen pad proizvodnosti (-1,0%).
 
Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u Rudarstvu i vađenju proizvodnost je povećana za 5,7%, dok je u Prerađivačkoj industriji porasla za 4,1%, a u djelatnosti Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije proizvodnost je u prva dva mjeseca ove godine po povećana za 16,9%.
 
Unutar prerađivačke industrije proizvodnost rada najviše je porasla u djelatnosti Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+42,3%), metala (+36,0%), proizvodnje papira i proizvoda od papira (+26,4%) dok je najsnažniji pad proizvodnosti ostvaren u djelatnosti proizvodnje tekstila (-24,2%).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara