Zbog obilnih kiša problemi diljem istočne Hrvatske: Poplavljene kuće, dvorišta i oranice

Foto: nasice.com

ODMICANJEM ciklonalnog centra dalje prema jugoistoku, vrijeme se zapada počelo postupno smirivati, no kiša i dalje pada u velikom dijelu unutrašnjosti zemlje, javlja Crometeo.

Prema podacima DHMZ-a, čak 93 litre po kvadratom metru palo je do 8 sati ujutro u Virovitici, a na Bilogori 89 litara po kvadratnom metru. To znači da je u samo jednom danu palo više oborina nego prosječno padne u cijelom svibnju. Klimatološki oborinski prosjek za svibanj iznosi 80mm. Virovitičko područje trenutno je najugroženije poplavama. Postavljeni su svi znakovi upozorenja o pojedinom poplavnom području, prokopani su kanali kako bi se spasila imovina građana u Rezovačkim Krčevinama, Milanovcu, Čemernici, kao i Moslavačkoj i Istarskoj ulici, a u Koriji voda prijeti desecima kuća.

Jutro je u cijeloj zemlji prohladno. Najniža temperatura zraka izmjerena je na Zavižanu, čak minus 3 Celzijeva stupnja. Na Zavižanu su izmjereni udari bure do 120 km/h, što znači da je kombinacija vjetra i temperature zraka davala osjet hladnoće od minus 16 Celzijevih stupnjeva!

Zahladilo je na svim planinama u zemlji. Na Svetom Juri na Biokovu jutros je izmjeren -1°C, na Sljemenu i Papuku 0°C. Na Zavižanu je do 8 sati palo 5 cm snijega, a snijeg pada na Sljemenu i Papuku, te u višim planinama Like.

Minimalne temperature zraka bile su od 4°C u Gospiću do 13°C na jugu Dalmacije.

Dan na Jadranu obilježava bura koja sve više jača, a najjača je podno Velebita i na masleničkom području. Na Masleničkom mostu izmjereni su udari bure od 130 km/h. Prema kraju dana očekujemo daljnju stabilizaciju vremena; prestanak oborina i djelomično razvedravanja sa zapada. Bura će na Jadranu još malo ojačati, osobito navečer u Dalmaciji.

Poplavljene kuće u Virovitici, Slatini, Našicama...

Zbog obilne kiše koja je pala na području Našica, Virovitice i Slatine brojne su kuće poplavljene. Vatrogasci su na terenu te pokušavaju ispumpati vodu iz podruma obiteljskih kuća.

Na terenu su sve raspoložive snage koje od jučer navečer ne prestaju s radom. Stanovnici grade zečje nasipe kako bi spriječili prodor vode u svoje domove.

Na našićkom području voda se povlači

Zbog obilnih kiša pune ruke posla imali su vatrogasci u Našicama koji su cijelu noć dežurali i pripremali vreće s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kuće su obranjene. Vatrogasci su napunili tisuću vreća s pijeskom za izgradnju zečjih nasipa, a u pripremi je njih još šest tisuća, rekao je Media servisu zapovjednik JVP Našice Saša Ljubljanović.

"Stanje je pod kontrolom. Jučer smo imali izljevanje vode u tri mjesta, a u tom je trenutku na terenu bilo 65 vatrogasaca, 16 pumpi i 12 vozila. Imali smo nekoliko problema, ali ne kritičnih. Do sad ni u jednu kuću nije prodrla voda. Imamo četiri ekipe na terenu s pumpama i vrećam ali za sad je sve pod kontrolom, voda se povlači. Ako ne bi bilo jačih padalina vjerujem da ćemo riješiti sve probleme", rekao je Ljubljanović.

Najkritičnije je bilo u Jelisavcu, zatim Đurđenovcu, Sušinama, Beljevini, Budimcima te Velimirovcu. Pod vodom su vrtovi i kanali, a voda je najviša poplavila voćnjake i oštetila usjeve.

Problemi i na području Slavonskog broda, poplavljene oranice i dvorišta

Zbog obilne kiše koja je u olujnom nevremenu natopila slavonske županije nabujali su vodotoci, a na istoku Brodsko posavske županije voda je poplavila dio oranica i dvorišta te zaprijetila kućama. Kritično je u najnižem dijelu naselja Vrpolje, gdje je ugroženo desetak kuća. "Svake treće godine ovdje bude poplava, a nitko ništa ne poduzima požalio se mještanin Pavo Tomić.

Zamjenik načelnice općine Željko Lukačević rekao je kako pokušavaju osigurati veću prolaznost vode. "Gotovo cijelu noć sam bio na terenu. Obično to ne bude ovako, ali kad su velike kiše i elementarna nepogoda teško je to obuzdati", dodao je.

O stanju na terenu obaviještene su Hrvatske vode, koje su na teren poslale ekipe za intervenciju. "To je područje koje nam uvijek stvara probleme kod ovakvih oborina. Tamo smo poslali dvije pumpe, dvije tisuće vreća s pijeskom i ekipu za intervencije, pa mislim da ćemo spriječiti da voda uđe u kuće", rekao je voditelj brodsko-posavske ispostave Hrvatskih voda Davorin Piha. Napomenuo je kako zbog obilnih oborina, koje padaju na već raskvašeno tlo, rastu vodostaji u svim rijekama i vodotocima na brodskom području.

"Trenutno imamo pripremne mjere na vodotocima Biđ i Glogovica, a redovne mjere obrane od poplava su proglašene za Orljavu, istočni lateralni kanal Jelas polja i zapadni kanal Biđ polja. Sava raste centimetar do dva na sat, pa očekujemo da bi sljedećih dana moglo doći do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava", kazao je Piha. Procijenio je kako je stanje pod kontrolom, niti jedna kuća nije poplavljena, a ohrabruju i najave prestanka oborina.

Poplave u nekoliko županija

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je danas da je zbog obilnih kiša došlo do izlijevanja vode te su poplavljene neke kuće, dvorišta i ceste u nekim slavonskim naseljima.

U Osječko-baranjskoj županiji je zbog jučerašnjih obilnih kiša u naselju Lila pored Našica došlo do izlijevanja vode iz odvodnog kanala u dvorišta sedam obiteljskih kuća. Poplavljena su i neka dvorišta i kuće u naseljima Budimci, Bela Loza i Kelešnik, a vode ima i na cesti Ledenik-Podgorač.

U Vukovarsko - srijemskoj županiji vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija u Vinkovcima, a u Požeško-slavonskoj županiji, Požegu i prigradska naselja jučer su bile poplavljene gradske prometnice. Vodostaji rijeka Orljave, Pakre i Londže su u laganom porastu, ali za sada ne prijete izlijevanjem.

U Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, u mjestu Veliki Pašijan na prometnicu se izlio potok Garešnica, a zbog porasta rijeke Ilove Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama na Malom slivu Ilova - Pakra.

U Brodsko-posavskoj županiji nevrijeme je uzrokovalo plavljenje nekoliko podruma, dvorišta i vrtova.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je nekoliko dojava s područja Jastrebarskog, Velike Gorice i Vrbovca o srušenim stablima na prometnice, o čemu su obaviješteni vatrogasci. Zbog srušenih stabala, sinoć od 20,45 sati zatvorena je Sljemenska cesta od Blizneca do vrha Sljemena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara