Zbog rasta loših kredita banke bi izgubile i da Vlada nije fiksirala tečaj

Zbog rasta loših kredita banke bi izgubile i da Vlada nije fiksirala tečaj

Foto: Hina

ZBOG zamrzavanja tečaja švicarskog franka bankama će se ove godine smanjiti prihodi za 400 milijuna kuna.

No banke bi taj iznos izgubile i bez te mjere, jer bi porast tečaja od oko 20% izazvao rast nenaplativih kredita pa bi banke morale podići rezervacije za kredite, pokazuju procjene HNB-a objavljene u publikaciji "Financijska stabilnost".

Simulacija je pokazala da nema naznaka da bi valutni šok mogao izazvati rizik sistemskog karaktera.

U simulaciji je predviđena znatno jačanje franka u odnosu na euro, uz istovremenu snažno slabljenje kune prema euru, no rezultati su pokazali da je bankovni sustav vrlo otporan te da još nema potrebe za uvođenjem strožih zahtjeva kapitala i likvidnosti.

Hrvatske banke izdržale su simulirani udar bez većih poteškoća, a slabosti određenih institucija već su ranije bile uočene pri provođenju "stres testova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnji "stres testovi" pokazali da je bankovni sustav stabilan

U listopda prošle godine Europska središnja banka objavila je rezultate "stres testove" europskih banaka, koji su pokazali da hrvatske banke imaju visoku stopu adekvatnosti kapitala.

Provjera kvalitete imovine kreditnih institucija u Hrvatskoj provedena je prema preporukama Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europske središnje banke.

Njome utvrđena korekcija kvalitete imovine kreditnih institucija relativno malo utječe na stopu adekvatnosti kapitala obuhvaćenih kreditnih institucija i bankovnog sustava u cjelini.

Za najveće četiri banke (Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank i Raiffeisenbank Austria), koje predstavljaju dvije trećine od ukupne aktive bankovnog sustava u Hrvatskoj, stopa adekvatnosti kapitala, na konsolidiranoj razini, smanjila bi se uslijed provođenja dodatnih ispravaka vrijednosti u prosjeku za 0,6 postotnih bodova.

Stopa adekvatnosti osnovnog kapitala iznosila bi za u prosjeku 19,9 posto, a stopa adekvatnosti ukupnog kapitala 20,2 posto, što je i dalje znatno iznad zakonskog minimuma i zahtjeva regulatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara