Zbog sezone broj nezaposlenih pao na 297 tisuća: Čak 21 posto ih ima samo osnovnu školu

Zbog sezone broj nezaposlenih pao na 297 tisuća: Čak 21 posto ih ima samo osnovnu školu

Foto: Shutterstock

PREMA posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ukupan broj nezaposlenih osoba u travnju ove godine spustio se na 297.088 što je 22 tisuće manje u odnosu na prethodni mjesec (-6,9%). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih je niži za 57 tisuća (-16,2%) što je trinaesti mjesec zaredom otkako se bilježi godišnji pad broja nezaposlenih osoba, navodi se u analizi RBA.

"U skladu s očekivanjima, u travnju je nastavljen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj i godišnjoj razini, što je uobičajen trend uslijed većeg zapošljavanja turističkih radnika", smatraju analitičari.

Osim veće potražnje za sezonskim djelatnicima (prvenstveno u turističkim djelatnostima), na smanjenje broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini utjecao je i razmjerno niži broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih koji je u promatranom mjesecu iznosio 17.527 što je za 3.781 osoba manje u odnosu na ožujak (-17,7%). Istovremeno je broj izlazaka iz evidencije u travnju iznosio 39.650 što je za 7.802 osoba više u usporedbi s prethodnim mjesecom (+24,5%). U odnosu na prošlogodišnji travanj, broj izišlih iz evidencije nezaposlenih je veći za 222 (+0,6%).

U travnju broj izlazaka iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti povećan za 7.825 što je 35,2% u odnosu na ožujak dok je na godišnjoj razini taj broj veći za 2.342 (+8,5%). Utoliko se broj izišlih iz evidencije nezaposlenih po svim drugim osnovama (zbog izlaza iz radne snage, odjave zbog nejavljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi i ostalo) smanjio na mjesečnoj razini za 23 osobe (-0,2%) dok je njihov broj na godišnjoj razini zabilježio smanjenje od preko 2 tisuće osoba (-18,1%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 21 posto nezaposlenih ima samo osnovnu školu

U odnosu na ožujak kada gotovo trećina izišlih iz evidencije nije napustilo evidenciju zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa, u travnju je njihov broj smanjen na jednu četvrtinu (oko 25%), navode analitičari.

Analiza strukture nezaposlenih osoba prema razini obrazovanja pokazuje da 62% nezaposlenih ima završenu srednju školu dok 21% nezaposlenih ima završenu tek osnovnu školu. Bez škole i nezavršene osnovne škole je 5% ukupno nezaposlenih dok ostatak od 12% nezaposlenih ima više i /ili visoko obrazovanje.

"Neusklađenost ponude i potražnje radne snage nastavit će se i u narednom razdoblju obzirom da u kratkom i srednjem roku ne očekujemo značajniju promjenu u obrazovnoj strukturi koja ne zadovoljava potrebe tržišta. Istovremeno, pozitivni učinci većeg zapošljavanja bit će izraženiji narednih mjeseci zbog sezonalnih potreba za radnicima u turističkom sektoru, no do kraja godine ne očekujemo značajnije strukturne promjene na tržištu radne snage koje i dalje obilježava razmjerno visoka nezaposlenost, niska stopa zaposlenosti te relativno visok udio nezaposlenih u mlađim dobnim skupinama te onih koji su u statusu nezaposlenih više od jedne godine", prognoziraju analitičari RBA.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara