Zbog "viška" Srba i manjka povjerenja propalo formiranje vlasti u BiH

Zbog "viška" Srba i manjka povjerenja propalo formiranje vlasti u BiH

Screenshot: Al Jazeera/YouTube

IZNENADNI "višak" Srba glavni je razlog zbog kojega je propalo očekivano imenovanje nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a taj je problem samo još jednom potvrdio koliko je politički sustav u BiH kompliciran stvarajući često apsurdne situacije, ocjena je koju u petak prenosi većina lokalnih medija.

Nakon što je u četvrtak otkazana sjednica Zastupničkog doma parlamenta FBiH na kojoj je trebao biti potvrđen sastav nove entitetske vlade, kandidat za njezina predsjednika Fadil Novalić potvrdio je kako je problem nastao kada se ispostavilo da se četiri potencijalna ministra nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, a ustav propisuje da ih u vladi mogu i moraju biti točno tri.

Osam ministarskih mjesta, kako propisuje ustav, pripada Bošnjacima s tim da jedno od njih može biti prepušteno kandidatima iz reda "ostalih", dok je pet ministarskih fotelja rezervirano za Hrvate.

"Promaklo nam"

"Nekako je promaklo da imamo četiri Srbina", kazao je iskreno Novalić koji se i sam našao u čudu nakon što se uoči sjednice parlamenta otvorilo pitanje tko je među kandidatima za ministre koje nacionalnosti.

Najprije se počelo s razjašnjavanjem toga kako se izjašnjava Reuf Bajrović, kojega je stranka Demokratska fronta (DF) predložila za ministra energetike, rudarstva i industrije jer se "sumnjalo" kako se on izjasnio kao "ostali".

No nakon što se provjerama, čiji je sadržaj zatajen od javnosti, utvrdilo kako je Bajrović na papiru ipak Bošnjak, novi problem je iskrsnuo kada se ispostavilo da se i jedna kandidatkinja HDZ BiH za ministricu iznenada odlučila izjasniti kao Srpkinja. Riječ je o Zori Dujmović, kandidatkinji za ministricu kulture i sporta.

U ovom je slučaju problem u tome što je ranije postojao načelan dogovor po kojemu bi DF ponudio kandidate za ministre iz reda srpskog naroda, što je ta stranka i učinila pa se HDZ-ova potencijalna ministrica pojavila kao višak u jednoj nacionalnoj kvoti.

Podmetanje HDZ-a

Zašto i kako se to dogodilo uoči same sjednice Zastupničkog doma nikome nije jasno, a iz DF-a tvrde kako ih je HDZ pokušao prevariti.

"Namjerno su podmetnuli ministricu iz reda srpskog naroda da bi time ubuduće omogućili preglasavanje ministara iz DF-a", ustvrdio je potpredsjednik DF Emir Suljagić kako ga citira "Oslobođenje".

U biti je riječ o tome da način odlučivanja u vladi FBiH sadrži kontrolne mehanizme koji zahtijevaju da pri glasovanju svaku odluku mora podržati određeni broj ministara iz reda svakog naroda pa je Dujmović u ovom slučaju, prema tumačnju DF-a, postala neka vrsta HDZ-ova džokera.

Suljagić, ne birajući riječi, optužuje HDZ BiH da ovime pokušava srušiti postojeći pravni poredak u BiH.

No istodobno su se pojavile tvrdnje kako je problem zapravo u tome što se DF-ov kandidat za ministra Aleksandar Remetić ranije nije izjasnio kao Srbin.

"Neka se izjasne kao pripadnici ostalih"

Novi federalni premijer "na čekanju" Novalić nije ni sam siguran kako izaći iz ove zbrke pa predlaže da se netko od onih koji su se odlučili izjasniti kao Srbi jednostavno predomisli.

"Rješenje bi moglo biti da se jedan od kandidata izjasni kao pripadnik ostalih", kazao je Novalić.

No i u tome postoje ogrančenja jer je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u sličnim slučajevima ranije otklonilo mogućnost promjene nacionalnog izjašnjavanja unutar jednog izbornog ciklusa.

Takvo tumačenje dano je nakon što su trojica Bošnjaka iz sastava skupštine Sarajevske županije najavila kako će se početi izjašnjavati kao Srbi čime bi dobila mogućnost izbora u Dom naroda parlamenta FBiH.

SIP im je to zabranio uz dodatno pojašnjenje kako nacionalnost mogu promijeniti tek na nekim idućim izborima ukoliko se odluče ponovo kandidirati.

Čović traži instant rješenje

U HDZ-u su pak sigurni tek da se problem mora riješiti jer im je važno da se nova vlada imenuje što prije.

"Problem treba odmah riješiti. Ako je do nas, riješit ćemo ga. Ako je do nekog drugog, neka ga riješi", izjavio je predsjednik te stranke Dragan Čović.

Očekuje se kako će Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH ponovo zasijedati najkasnije do 24. ožujka, a na DF-u, HDZ-u i Stranci demokratske akcije (SDA) kao trećem koalicijskom partneru je da do tada pokušaju dogovoriti kako otkloniti nastali problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara