Zelena akcija i Greenpeace upozoravaju: Plomin C će uzrokovati 680 preuranjenih smrti u idućih 40 godina!

Foto: Goran Šebelić/Cropix

ZELENA akcija i Greenpeace ponovno su upozorili na štetnosti TE Plomin C, predstavljajući Greenpeaceovu analizu o skrivenim troškovima planirane elektrane.

Greenpeaceovi stručnjaci predstavili su toksikološki energetski utjecaj najavljene TE Plomin C. Rekli su kako će onečišćenje zraka uzrokovati preranu smrt 17 ljudi godišnje. Očekuju se tisuće astmatičnih napada i deseci tisuća bolesti dišnog sustava, a poslodavce će koštati oko 4 tisuće radnih dana zbog bolesti.

"Uz jasnu pretpostavku da elektrane na ugljen rade 40-ak godina. Zapravo možemo vrlo lako zaključiti da će u 40 godina rada TE Plomin C doći do čak 680 preuranjenih smrtnih slučajeva. Dakle Vlada i HEP poticanjem ovog projekta postaju izravno odgovorni za velik broj smrtnih slučajeva i bolesti vlastitih građana. Pozivamo Vladu da odustane od ovog štetnog projekta", istaknuo je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Na konferenciji za novinare govorio je i Davor Škrlec energetski stručnjak i bivši pomoćnik bivše ministrice okoliša Mirele Holy, koji je otišao upravo nakon kritika na račun elektrana Ombla i Plomin. Rekao je da je izgradnja elektrane bazirana na energetskoj strategiji koja je bazirana na nerealnom rastu potrošnje, a kritizirao je i tarifni sustav čijom bi se izmjenom potaknulo građane na drugačije korištenje.

I on je upozorio na hrvatske potencijale u obnovljivim izvorima u kojima zaostajemo za Europom, a mogli bi i postati crna ovca zbog ustrajavanja na elektrani na ugljen, dok je cilj smanjenje emisije CO2 i dok Europa smanjuje snagu ovakvim elektranama.

Škrlec je rekao da je neistina da će Plomin C biti podrška obnovljivim izvorima energije. Dušica Radojčić iz Zelene Istre je naglasila da će se i dalje boriti protiv izgradnje najavljene elektrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara